| | | |

ГАФ ЛИ Е? Кирил Петков си тръгна с чаша от срещата на ЕС във Версай

Премиерът Кирил Петков отново стана обект на пиперливи шеги в социалните мрежи, след като на официалната среща на евролидерите във Версай бе изловен с чаша в ръка в коридорите на френския дворец редом до председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и гръцкия си колега Кириакос Мицотакис. Тримата вървят заедно, като най-вероятно това се случва в една от почивките по време на разговорите на високо ниво на ЕС.

Странното в случая е, че българският министър-председател държи чаша, захлупена от дланта му и гледа леко виновно като малко дете, заловено от родителите си да прави пакост. Любопитният кадър е запечатан от фоторепортерите, които отразяват срещата на върха на ЕС край Париж, а човекът, който “изпорти” Кирил Петков бе самата Урсула фон дер Лайен. В петък следобед тя публикува в официалния си профил в инстаграм снимки от срещите си във Версай.

Мнозина веднага коментираха в социалните мрежи, че премиерът е направил недопустим гаф като се разхожда из двореца с чаша и то заедно с шефката на ЕК и гръцкия си колега. Многобройни въпроси изникнаха и какво точно пие Петков – вода или високоградусна напитка.

Президентът на Франция Еманюел Макрон, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС, покани евролидерите в двореца на френските крале. Представителите на страните-членки се събраха още вчера вечерта във Версай, като вечеряха и разговаряха в прочутата Огледална зала на Версайския дворец, където бе подписан договорът, сложил край на Първата световна война през 1919 г. В това има и нещо символично, тъй като срещата на върха на ЕС бе посветена на руската инвазия в Украйна.

От снимките от срещата във Версай става ясно, че същите чаши, каквато носи в ръката си и Кирил Петков, са поставени на масата на всеки от участниците в разговорите. На масата има и две бутилки с минерална вода – обикновена и газирана.

“По мое време в Брюксел на дедо Ишиас Юнкер му сервираха водчицата и уискинцето в чаша за чай или кафенце. Много му разклатихте нервите на човечеца и му паднаха задръжките. Наздраве, Кире”, написа иронично във фейсбук бившият евродепутат и журналист Николай Бареков, правейки аналогия с бившия шеф на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, за когото се твърдеше, че има проблеми с пиенето. 

По време на срещите на върха на ЕС той редовно залиташе и се спъваше, а премиерите на страните-членки учтиво го подхващаха, за да не падне. На обвиненията, че е пиян и пие без мярка, Юнкер отговаряше, че това не е вярно, а просто страда от ужасни болки заради ишиаса.

Първата среща на Кирил Петков в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел и срещата му с генералния секретар Йенс Столтенберг също бе обект на иронични коментари заради неспазване на дипломатическия етикет.

Българският премиер бе осмян заради късата вратовръзка, дългите крачоли на панталоните си и разкопчаното сако по време на протоколната снимка със Столтенберг.

Кирил Петков бе критикуван и по време на визитата на гръцкия премиер и негов колега от Харвард Кириакос Мицотакис у нас. Тогава пък българският премиер седна на масата, като забрави да си разкопчае сакото, както изисква протоколът.

Similar Posts