| | | |

Спецпрокуратурата започна разследване на строежа на детската болница

Специализирана прокуратура образува досъдебно производство във връзка с проекта за изграждане на Национална детска болница, съобщиха от прокуратурата.

Разследването е за това, че длъжностно лице от Министерство на здравеопазването е нарушило и не е изпълнило служебните си задължения във връзка с възлагането и изпълнението на обществена поръчка с предмет: “Избор на изпълнител за изграждане на Национална многопрофилна детска болница”.

Подробна информация по случая ще бъде предоставена след приключване на разследването, допълват от прокуратурата.

Сиигналът в прокуратурата бе внесен от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Става въпрос за закононарушения по проекта за изграждане на детска болница в София. По този повод преди досъдебното производство бе извършена комплексна проверка от страна на АДФИ и КПКОНПИ.

Сагата със строежа на детската болница започна още при управлението на ГЕРБ, продължи по времето на служебния кабинет със здравен министър Стойчо Кацаров, а с идването си на власт сегашният министър на здравеопазването Асена Сербезова замрази вливането на Педиатрията в болница “Лозенец”, което беше разпоредил предшественикът й като временно решение на липсата на нова сграда.

Проф. Сербезова обяви нееднократно в парламента, че ще вземе окончателното решение какво да прави с детската болница след изслушване на всички страни. Тя заяви, че е провела среща с всички заинтересовани страни – болница “Лозенец”, Педиатричната болница “Проф. Иван Митев”, както и инвестиционното дружество и всички те са били против вливането на двете болници.

Министър Сербезова каза, че е направено предложение за усъвършенстване на съществуващите в педиатричната болница условия и предстои този проект да й бъде представен.

Припомняме, че новият здравен министър проф. Асена Сербезова спря временно решението за сливане на Педиатрията и болница “Лозенец”, а идеята на предшественика й Кацаров бе в двора на бившата Правителствена болница да се строи и новата сграда.

Според служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова пък най-подходящо би било детската болница да бъде изградена в парцела на Медицинска академия. Именно там се намира недовършеният строеж на бъдещата национална болница, започнат още през 80-те години и замразен веднага след демократичните промени в страната.

Първоначалното решение на кабинета на ГЕРБ беше той да бъде довършен, но властта се отказа от това след редица протести на НПО и родители, които настояват за изграждане на ново, модерно здание и събарянето на недовършения строеж.

снимка/фейсбук

Similar Posts