| | | |

ЕС одобри новите санкции срещу Русия заради войната в Украйна

В пакета са включени сектори като отбраната; тежката металургия; енергетиката; луксозните стоки и бижутерството
ЕС одобри новите санкции срещу Русия заради войната в Украйна, като се очаква мерките да окажат допълнителен натиск над Кремъл и да ограничат възможностите за финансиране на военните действия, съобщи Европейската комисия, цитирана от БТА.

Въвежда се пълна забрана на всякакъв обмен с притежавани от руската държава дружества в областта на отбраната. ЕС въвежда забрана за вноса на изделия от стомана, като се очаква това да доведе до загуби за руската страна за 3,3 милиарда евро.

Ограничават се бъдещи инвестиции в руската енергетика, като се предвиждат малки изключения в областта на ядрената енергия за граждански цели, включително за преноса между ЕС и Русия на някои енергийни стоки.

ЕС налага забрана за износа на луксозни стоки като автомобили и бижута.

Списъкът на санкционираните руски граждани и организации е разширен, като са включени имената на още олигарси, свързани с Кремъл, както и дружества от военната и отбранителната промишленост. Списъците включват също замесени в дезинформационните кампании на Русия.

Забранява се изготвянето на оценки за Русия и руски дружества от страна на рейтингови агенции, както и доставката на рейтингови услуги за руски поръчители с очакване това дългосрочно да доведе до допълнително изтласкване от европейските финансови пазари.

ЕС, съгласувано със страните от Световната търговска организация, отменя статута на Русия на най-привилегирована нация в областта на търговията на европейския пазар. Отбелязва се, че решенията засягат защитата на основни европейски интереси в областта на сигурността.

Новият пакет от европейски санкции срещу Русия ще засегне повече от 600 руснаци. Това съобщи пред журналисти френският министър на финансите Бруно Льо Мер преди срещата на финансовите министри от ЕС-27 в Брюксел.

„Приет е нов пакет от санкции, които ще засегнат повече от 600 руснаци“, заяви Льо Мер, но отказа да съобщи имената на руските граждани в списъка.

„Значителна част от руската финансова система беше засегната от санкциите“, заяви ръководителят на френското министерство.

Той потвърди, че ЕС „обмисля всички възможности“ за санкционен натиск върху Русия.

„Списъкът със санкции на ЕС срещу Русия е „най-силният пакет от санкции, приеман някога от Европейския съюз в неговата история“, допълни Бруно Льо Мер.

„Това е историческо решение“, добави той, цитиран от „Политико“.

Освен това Европейските дипломати се споразумяха и за призив към Световната търговска организация (СТО) да спре прилагането на режима на най-облагодетелствана нация спрямо Русия, както и да спре разглеждането на молбата на Беларус за присъединяване към СТО

Similar Posts