| | | |

Кирил Петков: Хибридните атаки не са мираж, станалото на Шипка може да не е случайно

„Хибридните атаки не някакъв мираж, не са нещо, което се говори по Фейсбука. Има сериозни инвестиции в съобщения и новини, които непрекъснато се опитват да разклатят, не само у нас, но и в Европа и по целия Източен фланг”, каза Кирил Петков на откриването на Годишната среща на бизнеса с властта.

„Това, което се случи на 3 март на Шипка – може би е случайност, но не може да съм сигурен, на 1 март „Възраждане“ имаше двучасова среща с Митрофанова (посланика на Руската федерация у нас – бел. ред.) За какво си говореха – за култура, за Пушкин”, попита премиерът.

„Отивайки на паметника бяха тълпа от 2000 души, дошли не за да хвърлят топки, а за да са сигурни, че българското правителство няма да поднесе букети на Паметника на Шипка. Целият екип не ни беше страх, качихме се и поднесохме букетите”.

По думите му трябва да разграничим нашата привързаност към Русия – „на база култура, приятелство, образование и пропаганда през годините от това на база истински връзки и приятелство. Имам много приятели в Москва и на много места в Русия. Това не е същото с режима на Путин. Аз затова исках да коленича пред Шипка, защото там руски войни са оставили своите кости там”, подчерта Петков.

Министър-председателят заяви, че трябва да започне голям дебат, който не е бил провеждан 70 години – какво е да си българин, какво е нашето отношение към Русия.

„Аз много обичам руска литература, изкуство и култура, но това не може да е под една шапка – имам приятели в Русия, аз трябва да подкрепям Путин, това не трябва да е така”. И очерта като приоритет борбата с „хибридките”.

„Тук един славянски народ убива в братоубийствена война друг славянски народ”, каза още Петков. „Това ни дава възможност да помислим повече за България. Можем да сме приятелски народ на Русия, без да приемаме диктатура, режим и война. Дава ни възможност да разберем какво е НАТО и какво е да сме част от ЕС. Нас не ни е страх какво ще прелети над главите ни. Например в Молдова се страхуват и ги е страх всеки ден. Общата сигурност е факт и трябва да я оценяваме”, посочи той.

„Ако погледнете нашата система за отбрана тя като точки на един лист, които не са свързани. Когато те не са свързани стават само за мишена. За да имаме отбрана тези точки трябва да работят в една система”, заяви министър-председателят.

Той отвори тема и за диверсификацията. В петък той и министърът на енергетиката ще отидат да видят „прословутата гръцка връзка”.

„Всяка седмица си пишем с Кириакос Мицотакис като проджект мениджъри сме станали, следейки прогрес от седмица на седмица. 11 години една тръба до Гърция не може да се построи, защото никой не е искал. Сега ще я довършим за 6 месеца”, обеща Петков.

Той се зарече да отиде и на граничните пунктове, на които се приемат украински бежанци. Премиерът се похвали, че правителството е успяло да пренастрои системата:

„Какво прави правителството? Тази система никога не е приемала по 2000-3000 човека на ден и предишният модел беше – дайте да ги вкараме в едни лагери, да ги заключим и ще го мислим във времето и ще ги обработваме по 30 човека на ден. А тук имаме майки с деца, бягащи от война“.

По думите му, Путин е имал доста добра стратегия доста по-рано, купувайки газовите хранилища в Германия.

Петков каза, че в момента се движат като луноходи в момента, опитвайки се да направят организация на неща, които не съществуват.

Той увери, че имаме йодни таблетки, както и противогази, които обаче не работят, не са били изхвърлени, защото това струвало пари.

Оплака се, че нямаме и работеща сигнална система.

За сметка на това сме купили над 1 милион тон пшеница, защото Петков увери, че няма да позволи децата му да ядат радиоактивен хляб.

„Хибридните атаки са толкова страшни, колкото някои им се връзва. Този път България няма да бъде на кръстопът. Ние сме взели завоя, просто трябва да си го отстояваме”, обобщи той

Similar Posts