| | | |

Обедняване: Асен Василев ни обеща по-голяма инфлация,войната била виновна

Войната ще промени рамката на планираната актуализация на бюджета, заяви вицепремиерът Асен Василев по време на годишната среща на бизнеса с правителството на тема мястото на България в новия свят – рискове и стратегии.

По време на събитието, организирано от в. “Капитал”, той заяви, че вероятно макроикономическите показатели трябва да бъдат променени и да бъдат заложени по-големи буфери. Василев обаче е категоричен, че реформите по сектори трябва да се случат, за да се използват целесъобразно и средствата по Бюджет 2022.

“Това, което се очертава като конфликт в Украйна, прилича на това, което беше в Югославия, в Босна, в Сирия”, коментира той, цитиран от “ОFFNews”.

По думите му войната ще бъде продължителна, без ясен победител и с партизански движения. Той прогнозира, че произтичащите кризи от конфликта в Украйна ще продължат поне няколко години. Василев заяви, че правителството работи по базовия сценарий за локален конфликт, но се подготвя и за по по-сериозния – за ескалиране на войната и засягане и на други страни.

Ефектът от конфликта “със сигурност ще бъде по-голямата инфлация”, прогнозира той. По думите му растежът на икономиката е неясен, заради загубените пазари – на Русия и на Украйна. Не на последно място е и сравнително голямата бежанска вълна към България.

Той обясни, че повече от половината от бежанците от Украйна, които влизат в България, са деца. Вицепремиерът твърди, че заради това държавата трябва бързо да се погрижи за интеграцията им.

Към момента средствата за бежанците идват от бюджета, но по думите му ще е необходим и паневропейски проект за финансиране. Василев заяви, че се мисли и за общоевропейски договор за покупка на газ и петрол, както и за обща позиция на ЕС на външните пазари. Според него този ход ще помогне за стабилността на европейската икономика.

Similar Posts