| | | |

Христо Гаджев: Безобразие е Радев да иска да се наливат пари в руския ВПК за ремонт на МиГ 29

Предстои интересна седмица в отбраната:

Американският секретар по отбрана Лойд Остин пристига извънредно в София, по-малко от седмица след разговора си с министър Заков. Явно темата ще е авиация и „батальона с дефицити“.

В понеделник Радев превантивно привика ръководството на МО да им обясни, че войната си е война, но бизнесът си е бизнес и да изиска сключване на договор за ремонт на МиГ 29 (с руската АО РСК МиГ).

Подобен подход в момента е безобразие – България да налива пари в руския оръжеен комплекс и по този начин да финансира убиването на украинци. Затова от ГЕРБ-СДС предложихме средства от държавния бюджет да не се разходват за руския ВПК, но предложението беше отхвърлено благодарение на ПП и БСП.

Оказва се, че управляващите имат вариант за заобикаляне на този проблем. Ин хаус възлагане на държавната „Авионамс“. Компанията от своя страна да сключи договори за доставки и услуги с руската РСК МиГ.

Тук ще изискам в комисия по отбрана какво е състоянието на българските Миг 29 и анализ на изпълнението на договора за интегрирана логистична поддръжка с РСК от 2018. Според бившия министър Янев всички договори са изпълнени успешно в края на 2021г.

Във вторник при среща с бизнеса Кирил Петков разви своята позиция, че няма да мълчи пред агресията на Русия. Предстои да видим дали ще уплътни думите си с дела, защото до момента българското правителство само говори, но не прави нищо.

Само напомням, че хуманитарната помощ, която правителството изпрати на Украйна е повече от символична и то не планира да изпраща повече!

от фейсбук профилана Христо Гаджев

Similar Posts