| | |

ГЕРБ вика Кирил Петков в НС да каже какъв форсмажор за държавата готви Нинова

ГЕРБ-СДС настоя премиерът Кирил Петков да дойде спешно в Народното събрание и да обясни какъв закон за форсмажор готви правителството. Притесненията на опозицията са, че това означава всичко в държавата да спре да функционира. Искането формулира председателят на ПГ на формацията Десислава Атанасова.

Поводът е изказването на вицепремиера Корнелия Нинова пред икономическата комисия в сряда. Нинова обяви: “Ще предложим на Министерския съвет да се обяви форсмажор заради войната, за да се облекчи българския бизнес. Така ще могат да се предоговарят договори за доставки, да се отлагат неустойки и да се отлагат срокове”. По думите й документът е готов и ще се гласува още на следващото правителствено заседание идната сряда.

“Вчера, когато беше обявено това от ресорния вицепремиер, буквално телефонът ми се запали от директори на лечебни заведения”, заяви от трибуната проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ. “В Конституцията не съществува форсмажор”, каза той и допълни, че такъв текст има само в Търговския закон. “Без да е обявена война в България, заради намерението на нашето правителство да запали такава търговска война, да дойде премиерът и да обясни”, призова бившият здравен министър.

Парламентарният председател Никола Минчев прие предложението и се ангажира, че веднага ще се свърже с министър-председателя.

Similar Posts