| |

Обвинен за източване на 130 бона от НОИ обяви гладна стачка

Оставиха а ареста 54-годишният Стефан Грозев, който е задържан във връзка със схема за източване на 130 000 лева от НОИ чрез фалшиви болнични, съобщават от Trafficnews.bg.

Вчера той се изправи пред Районен съд-Пловдив с искане за промяна на мярката му за неотклонение „задържане под стража” и забрана да напуска пределите на страната, което обаче не беше уважено.

Той е обвинен в това, че е осъществил измама чрез фирмата си “Джи Еф Ти – България”, регистрирана в Харманли с 5 000 лева уставен капитал. Според прокуратурата, съучастник в схемата е известният пловдивски ортопед и бивш председател на ортопедична комисия д-р Георги Кръстев.
Нанесените щети на НОИ надхвърлят 130 000 лева. Десетте служители на фирма “Джи Еф Ти – България” са получили 76 000 лева, а самият управител – 54 000 лева. Законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода, отнемане на права, както и изземване на имущество.

Стефан Грозев има повдигнато и второ обвинение за лъжесвидетелстване и съзнателно въздействане върху свидетели в хода на разследването.

“Упражняван е т.нар. болничен туризъм, тъй като фирмата е в Харманли, пациентите от различни градове в страната, прегледите са в Пловдив, а болничните листове са носени в София”, обясни наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов в хода на разследването.

До преди назначаването в тази фирма, работниците са били на минимална заплата в други дружества. След като са били назначени в тази фирма, са били осигурявани на максималният праг, като и болничните, които са взимали са били високи. Те не са получавали почти никакъв доход през цялото това време, вземали са малки суми на ръка.

Обвиняемият има и втора регистрирана фирма – “Бахи 1991”, с 50 000 лева уставен капитал.
Грозев е с наложена мярка „задържане под стража” от юли месец 2021 година. Той заедно с адвоката си Таня Чечкова поискаха по-лека мярка за неотклонение с оглед продължителния срок на задържане – над 8 месеца, чистото му съдебно минало, липсата на опасност да извърши друго престъпление или да се укрие и влошеното здравословно състояние на Грозев. От началото на март, Стефан е обявил гладна стачка и жизнените му показатели излизат от нормалните нива, което е несъвместимо с поставена му от лекар диагноза „епилепсия”.

Молбата за промяна на мярката си неотклонение е внесена на 24 февруари и според защитника му Таня Чечкова, вместо да я придвижи до съда, прокурорът по делото незабавно е внесъл обвинителния акт, за да може Грозев да не бъде освободен. От тогава той е обявил и гладна стачка.

Наблюдаващият прокурор по делото Димитър Пехливанов от своя страна пожела потвърждаване на мярката на Грозев, с оглед тежкото умишлено престъпление в което е обвинен, наличието на достатъчно доказателства, липсата на постоянен адрес, на който да изтърпява по-лека мярка и мащабната добре обмислена и планирана схема, в която е замесен.

Пред магистратите Стефан Грозев заяви, че в обвиненията няма нищо вярно и всичко е една „добре скалъпена стъкмистика”.

„Адекватно и съвсем сериозно заявявам, че мога да обърна всички твърдения на 180 градуса. Каквото и да кажа, целта на държавното обвинение е да ме държи до последно, тъй като не им съдействам. Държа да отбележа, че не съм криминално проявен, както е записано в материалите по делото. Желая да ми бъде отменена мярката. Нямам намерение да се укривам, но не желая да бъда ограничаван”, допълни Грозев.

След решението на съда, с което желанията на Грозев бяха порязани, адвокатът бе категоричен, че ще обжалват мярката в 7-дневен срок.

Стартът на делото по същество е насрочен за 20 април.

Similar Posts