| | |

Спецпрокуратурата: Асен Василев грубо погазва принципа на разделение на властите

Твърденията на вицепремиера Асен Василев са неверни, грубо погазват принципа на разделение на властите и върховенството на правото и представляват политическа намеса в дейността на съдебната власт. Това заявяват от спецпрокуратурата по повод изказване на финансовия министър, в което той твърди, че разследването срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова е за щета за бюджета в размер на 556 милиона лева.

“Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев направи пред журналисти в Народното събрание следното изявление: “…Най-накрая се действа по сигнала на господин Божков и доклада на Агенция “Държавна финансова инспекция” от миналото лято. Ако си спомняте, АДФИ установи, че има нанесена щета на бюджета в размер на 556 млн. лв. заради бездействието на Комисията по хазарта на пряко подчинение на г-н Горанов.

Най-накрая това беше изпратено от служебния кабинет на българската прокуратура и не бяха предприети никакви действия, за да защитят тези 555 млн. на данъкоплатците.

Най-накрая виждаме, че имаме поне една малка стъпка в тази посока“. Не отговарят на истината твърденията на г-н Асен Василев, че посочената от него щета за бюджета е установена през лятото на 2021 г., когато е била уведомена българската прокуратура. Не е вярно и че прокуратурата не е предприела никакви действия, за да бъдат защитени интересите на данъкоплатците”, категорични са от спецпрокуратурата.

Оттам уточняват, че в рамките на образувано от тях в досъдебно производство, на два пъти – с изрични прокурорски постановления от 06.01.2020 г. и 16.04.2021 г. е възложена на Агенция за държавна финансова инспекция да извърши финансови инспекции на Държавна комисия по хазарта за периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2019 г. И в двете постановления е указано да се установи законосъобразността на получените приходи от дължими държавни такси по чл. 30, ал. 3 от Закона за хазарта от страна на регистрираните хазартни оператори – „Ню геймс“ АД (предишно „Ню Геймс“ ООД), „Национална лотария“АД (предишно „Национална лотария“ ООД), „Еврофутбол“ООД и „Евробет“ООД, както и осъщественият контрол от Държаната комисия по хазарта”.

Именно по възложените от прокурор при Специализираната прокуратура финансови инспекции е установена и нанесената щета за бюджета в размер на 556 872 283 лв., приблизително посочена от министър Асен Василев. В хода на финансовите инспекции са установени и системни нарушения на контролната дейност на ДКХ, изразяващи се в толериране с цел неправомерно обогатяване на хазартни дружества, управлявани от В. Б. Вследствие на установените факти по досъдебното производство Държавната комисия по хазарта е закрита, припомнят от спецобвинението.

Резултатите от двете финансови инспекции са приобщени към доказателствата по досъдебното производство на основание чл. 127 от НПК. Резултатите от първата стават основание още в края на януари 2020 г. да бъдат привлечени към наказателна отговорност десет лица, сред които двама председатели на ДКХ, един директор на дирекция и един началник на отдел в ДКХ. През януари 2020 г. по същото досъдебно производство е привлечен към наказателна отговорност и укриващият се в ОАЕ В. Б., като част от обвиненията му са във връзка с установената щета за бюджета в размер на 556 872 283 лв.

През януари 2020 г. с постановления на прокурор от Специализираната прокуратура са възложени около 200 данъчни ревизии на обвиняеми лица и на свързани с тях търговски дружества. В хода на тези ревизии Специализираната прокуратура многократно е предоставяла достъп на ревизионните органи от НАП до доказателствата по делото, с оглед провеждане на ефективно ревизионно производство и установяване на евентуално недекларирани и неплатени данъци. Повечето данъчни ревизии са приключили с ревизионни актове. На 07.02.2020 г., по искане на наблюдаващ досъдебното производство прокурор, Специализираният наказателен съд е допуснал и е наложил чрез запори и възбрани обезпечения по реда на чл.72 от НПК по отношение на цялото движимо и недвижимо имущество на обвиняемия В. Б. Взетите обезпечителни мерки са в сила до момента.

Similar Posts