| | |

Христо Иванов: ДБ работи много добре в коалицията с БСП

Забелязва се недостатъчна координация между различните партии във властта. Това каза пред БНТ съпредседелят на “Демократична България” и народен представител Христо Иванов.

Той обобщи първите 100 дни на новата четворна коалиция “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”. “Управлението може да бъде критикувано за недостатъчна степен на координация, без съмнение. И това е разговор, който ние водим и ще продължим да водим”, коментира Иванов.

Координацията в коалицията е трудна априори, защото става дума за една много сложна и разнолика коалиция, сподели лидерът на “градската десница”.

Но пък същевременно и защити новата власт: “Не приемам определението “башибозук” за управлението, което дава ГЕРБ. Колегите от ГЕРБ са наричани така с години и сега се опитват да го обърнат срещу някого другиго.”

“На някои колеги не им се харесваше това първоначално, но аз съм откровен в това отношение. Тази коалиция е трудна и не е чудно, че констатираме това. Но тя продължава да бъде в много отношения безалтернтивна. Защото ако мислим, че сега ще предизвикаме избори и те ще покажат нещо различно… Да, това е възможно, но може да се чудим дали на тези въпросни избори не се яви Путин”, косвено коментира намеренията за създаване на нов ляв проект Иванов.

Опасността от прокремълска политическа сила, която да придобие осезаемо влияние у нас са редица, добави председателят на “Да, България” – слаби институции и наличието на много хора, симпатизиращи на Путин.

В чисто практичен план, ДБ и БСП в много отношения, макар и идеологически противници, са работили много добре, посочи Христо Иванов. “Защото си знаем разликите, напълно сме наясно с тях. И ние, и те представляваме утвърдени политически формации с утвърдени, предсказуеми форми на влизаме на решения вътре в партията.”

Основната пречка пред разбирателството в новата власт – макар да били създадени много формати, които да осигурят координацията между партиите, никой един от тях не работил достатъчно добре, смята политикът.

“Демократична България” ще продължава и да настоява да предоставим оръжие на Украйна, въпреки съпротивата на БСП. “Ще продължаваме да спорим, което не е лошо. Това позволява различните гледни точки в обществото, което е разделено по въпроса, да бъдат синхронизирани. Това е възможност”, каза още Иванов.

Той отново преповтори едно от основните искания на формацията си – увеличаване на контингента на НАТО у нас.

Блиц коментар бе даден и за ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. “Става дума за сериозни съмнения за корупция, които не бяха разследвани от прокуратурата. ГЕРБ крепи Гешев в парламента и няма нито една тема, касаеща неговите правомощия, по която от ГЕРБ да не дерат ризи и да не застават като жива верига около него. А по същия начин Гешев им осигурява сигурност на ключови техни фигури”, допълни Иванов.

Similar Posts