| | | |

Лъснаха 6 от лъжите на Петков и Рашков за ареста на Борисов, пълен милиционерски провал

„Внесох в прокуратурата оплакване за нарушаване на правата на Борисов, Горанов и Арнаудова по член 6 на Европейската конвенция за защита на правата на човека, в който се урежда правото на справедлив процес. И искане да се вземе отношение спрямо тяхното незаконосъобразно задържане”. Това заяви пред „Труд” адвокат Менко Менков и уточни, че е подал жалбата още в петък около 18,30-18,40 часа, но това е станало след края на работния ден и затова се надява днес този въпрос вече да е вниманието на магистратите.

Budilnikbg припомня, че лидерът на опозицията Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът на ГЕРБ Севдалина Арнаудова бяха задържани късно вечерта в четвъртък по нареждане на премиера Кирил Петков.

Досъдебното производство е образувано „по неотложност” от разследващ полицай от Главна дирекция „Национална полиция” на същия ден 17 март, след като повече от 3 месеца преди това се е водела преписка по сигнал на „БОЕЦ” от 10 декември м. г.

Първият разпитан по новообразуваното дело е премиерът Кирил Петков, който обяснява на полицаите, че е говорил с Лаура Кьовеши, имало опасност Борисов и Горанов да скрият документи и затова трябва да бъдат арестувани и това обосновава цялата „неотложност”.

Лъжа №1
Няма никакво участие или разследване на Европейската прокуратура. Досъдебното производство, по което са последвалите всички действия срещу Бойко Борисов, Горанов и Арнаудова, е за изнудване чрез заплаха по чл. 213а, ал. 3. Въпреки това МВР съобщава в 21,12 ч в четвъртък, че е в ход „мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България”.

Лъжа №2
Софийска градска прокуратура е уведомена по факс от разследващ полицай чак по обед в петък. В един момент дори се оказва, че в МВР са смятали изобщо да не докладват нищо в прокуратурата, свидетелства адвокат Менков.

„Около 10.30 ч в петък ми се обадиха по телефона разследващите и ми казаха: „Идвай, защото ще ги пускаме, разпитваме ги като свидетели и ще ги пускаме. Аз се отправих незабавно там и в 11 ч бях в Дирекцията. Приеха ме разследващите и докато единият от тях ме качва по стълбите, в кабинета му вече била получена друга заповед.

И казва: „Нова идея, ще докладваме на прокуратурата”. Дотогава не бяха го направили. По-късно научих от клиентите, че сутринта към 11 ч буквално тръгнали да ги водят по стълбите нагоре за разпити като свидетели и са ги върнали от средата на пътя”.

Лъжа №3
Разследващите полицаи не са чакали пред кабинетите на прокурорите, а просто в 16 ч те дошли на срещата без да носят част от материалите, та се наложило да се чака някои от тях да отиде и да донесе липсващите.

Лъжа №4
В един момент прокурорите установяват, че по описите с 4-те тома материали липсват проекто постановленията за привличане като обвиняеми на Борисов, Горанов и Арнаудова и за задържането им до 72 часа. Тоест – няма яснота за какво искат полицаите от прокуратурата. Когато ги попитали защо липсват тези документи, настанала нова суетня.

Те така и не дошли до 21 ч, когато прави изявление говорителя на СГП. Листовете, които после показва Бойко Рашков в 23,30 ч в Министерския съвет нямат входящи номера и не са заведени отделно. Много е вероятно да са писани по-късно и изобщо да не са били част от придружителното писмо, както обясняват от МВР.

Лъжа №5
На среднощната пресконференция в петък Бойко Рашков заяви, че докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция за щета за бюджета от 556 млн. лв. е част от доказателствата по досъдебното производство и в него имало данни за престъпления, но прокуратурата не го е гледала. Вчера Валентина Маджарова, шеф на Специализираната прокуратура опроверга лъжата на Рашков – този доклад на АДФИ е част от възложените от прокурор при Специализираната прокуратура финансови инспекции по едно от делата срещу Васил Божков.

Нещо повече – в хода на финансовите инспекции са установени и системни нарушения на контролната дейност на Държавната комисия по хазарта, изразяващи се в толериране с цел неправомерно обогатяване на хазартни дружества, управлявани от Божков. Вследствие на установените факти по досъдебното производство Държавната комисия по хазарта е закрита, а по резултати от двете финансови инспекции още в края на януари 2020 г. са привлечени към наказателна отговорност десет лица, сред които двама председатели на ДКХ, един директор на дирекция и един началник на отдел в ДКХ.

Лъжа №6
Разследващите от МВР няма как да обяснят защо са действали в условия на неотложност, освен с това, че са изпълнявали заповеди на Кирил Петков, а вероятно и на Бойко Рашков.

„Вие сами чухте от Рашков, че в 23,30 ч „полицаите са на втория етаж” в Министерския съвет. Това, че разследващите не действат по своя воля, действат под нечия чужда е забранено от Закона на МВР и Наказателно-процесуалния кодекс”, каза адвокат Менков.
Петков и Рашков посред нощ проговориха за Борисов, Горанов, Арнаудова и Божков

От описа на материалите във всеки от четирите тома ясно се вижда какви доказателства са успели да съберат разследващите полицаи от МВР при проверка от 10 декември 2021 г. до 17 март 2022 г. Това са 111 листа сведения (факсимиле 3), копие от доклада на АД

Адвокат Менко Менков: Случи се едно правно нищо
„Колкото и да се напъват, те по закон нямат правомощия да водят това разследване”, коментира вчера адвокат Менко Менков. И поясни, че следствените действия по казус, който засяга бивш министър-председател и бивш министър, по който е разпитван действащ министър-председател, трябва да се водят от следователи, а не служители на МВР.

„Досъдебното производство е образувано незаконно, задържането на тримата е незаконно и всичко, което са извършили по разследването, е незаконно. Това е едно правно нищо. Със същата стойност би било, ако го направим аз или вие. Как ще продължи? Ами това обстоятелство е абсолютно непреодолимо. Ако ще продължи разследването за това престъпление, прокуратурата няма никакъв друг ход, освен да го изземе от Главна дирекция „Национална полиция” и да го възложи на следователи”, добави адвокат Менков.

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ: Европейската прокуратура трябваше да реагира още в петък
Много внимателно трябва да се съберат всички факти от участниците в акцията по задържането на лидера на най-голямата опозиционна партия в България. Въпросната акция явно е имала за цел да постигне някакъв пиар за правителството, но ефектът е коренно различен заради неграмотност и липса на каквато и да е необходимост за извършване на ареста по такъв начин.

Много са въпросите, които чакат отговори от министър-председателя и вътрешния министър. Обществото трябва да научи какво е налагало извършването на полицейските действия. И когато се говори, че никой не е над закона, това е така. Включително и действащият министър-председател не е над закона.

Нека си спомним за неговата декларация за гражданството и за решението на КС. Изключително важни са и сигналите, че в неговия кабинет, в присъствието на полицаи, на вътрешния министър и на министъра на финансите е взето решение за извършването на акцията по задържането на лидера на ГЕРБ и бивш премиер на България Бойко Борисов, като са намесили и името на г-жа Кьовеши и на европейската прокуратура. Това се виждаше от първоначалната информация, която изтече от МВР и която информация по-късно бе изтрита от страницата на МВР.

Още в петък сутринта информирахме европейските институции за случващото се в България. Имаме въпроси и към европейската прокуратура и към г-жа Кьовеши. Чакаме отговор на въпроса: Какво е тяхното отношение към случващото се и разбира се големият въпрос е защо през целия ден в петък те не дадоха ясно своята позиция – дали акцията, както твърдяха първоначално от МВР е съвместно с Европейската прокуратура, или това не е вярно.

Аз и моите колеги още рано сутринта в петък написахме писмо до Европейската прокуратура и поискахме становище. Те сметнаха, че в петък няма да дават информация и съобщиха, че през следващата седмица ще излязат със становище по случаите или сигналите, които имат от България.

Европейската прокуратура трябваше да реагира още в петък да каже, „да, това е така, ние работим по този конкретен случай“, или „ние не работим по този случай“.

Самата промяна в твърденията на българското вътрешно министерство, че имало предположение, че може би някой от тези 120 случая, за които имало сигнали в Европейската прокуратура показва, че самата Европейска прокуратура няма нищо общо с акцията на МВР.

Започват обиколки из страната за подготовка на предсрочни избори
ГЕРБ информира посланиците за незаконния арест
Евродепутати искат изслушване на Лаура Кьовеши в комисии на ЕП
Внасят сигнали за ареста в Европарламента
На среща с европосланиците във вторник ГЕРБ ще представят всички факти и обстоятелства, свързани с незаконния арест на лидера на най-голямата опозиционна партия в България и бивш премиер Бойко Борисов, казват членове на формацията. Предвиден е и разговор с посланика на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа. „Държим да стане ясно, че арестът няма нищо общо с борбата с корупцията, както и че няма повдигнато никакво обвинение, както и че действията на полицията са извън закона”, коментираха от ГЕРБ.

Сигнали за ареста ще бъдат внесени и в представителствата на Европейската комисия и на Европейския парламент в България. Вече са поканени шефове на ключови комисии от ЕП, които на място да се запознаят с обстоятелствата около ареста на Борисов. Поискано е и изслушване на шефа на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши в комисията по правни въпроси и в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

И през двата почивни дни в централата на ГЕРБ членове на партийното ръководство обсъждаха стратегии на парламентарната група, както и на активистите на партията. В парламента депутатите на ГЕРБ ще бъдат още по-остра опозиция, започват и обиколки на структурите из страната за подготовка на предсрочни избори.

„Със сигурност ще предприемем всички парламентарни и законови възможности и процедури за сваляне на това правителство. Всичко от декларации от парламентарната трибуна до протести, които ще бъдат мирни, които ще бъдат законни”, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя бе категорична, че акцията с арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова е имала за цел да отклони вниманието от кризите в държавата.

„100 дни ни управлява едно аматьорско правителството. Това е един политически Франкенщайн, събран в мол с една единствена цел – да изчегъртат ГЕРБ”, каза Атанасова.

Similar Posts