| | |

Спецпрокуратурата отговори на Рашков за разпита на Васил Божков

Докато не получи постановлението си за привличане като обвиняем, бизнесменът Васил Божков не може да бъде разпитан по никакъв начин. Това обясниха за NOVA от спецпрокуратурата.

Оттам напомниха, че документът с обвинението се предава лично срещу подпис. И тъй като Божков се намира в Дубай, а с тях нямаме договор за правна помощ, всичко зависи от добрата воля на местните власти.

„Дори след като му се предяви това обвинение, далеч не значи, че автоматично, в свободен формат, можем да осъществим телефонна връзка или видеовръзка с това обвиняемо лице. Или с което и да е друго обвиняемо лице. Това е процедура”, обясни Валентина Маджарова, ръководител на спецпрокуратурата.

„Това е първият момент, в който лицето научава за какво точно е обвинено. Наказателно-процесуалният кодекс забранява между предявяване на постановлението за привличане в качеството на обвиняем и разпита на обвиняем, да се извършват други действия с участието на обвиняемото лице”, заяви Христо Кръстев, говорител на спецпрокуратурата.

В неделя вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че няма никаква пречка Васил Божков, който се укрива в Дубай, да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка. И определи като професионален гаф изказаното твърдение на ръководителя на Специализираната прокуратура, че бизнесменът не може да бъде разпитан онлайн.

Similar Posts