| | | |

Прокуратурата разследва случая с джипа на Владислав Горанов

От наблюдаващия прокурор незабавно са предприети действия в рамките на неговата компетентност. Дадени са указания по хода на разследването и за събиране и проверка на доказателства, които следва да бъдат изпълнени от Главна дирекция “Национална полиция”

По случая с издирвания джип, с който бившият финансов министър Владислав Горанов се опита да премине границата към Сърбия в края на м.г., е образувано разследване за престъпление по служба. Това каза пред “Сега” говорителката на Софийската градска прокуратура и зам.-градски прокурор Десислава Петрова.

Тя поясни, че делото е стартирало на 6 януари и за това, че “за времето от 6 март 2020 г. до 20 декември 2021 г. в София длъжностно лице е нарушило или не е изпълнило служебните си задължения или е превишило властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това са настъпили немаловажни вредни последици”. Тъй като това е просто текстът от НК, по който е образувано производството “Сега” попита какво е това длъжностно лице, дали е от МВР, както и кой е облагодетелстван. Прокурор Петрова обаче заяви, че няма разрешение от наблюдаващия прокурор да оповести тази информация.

В отговорите на прокуратурата се казва още, че “от наблюдаващия прокурор незабавно са предприети действия в рамките на неговата компетентност. Дадени са указания по хода на разследването и за събиране и проверка на доказателства, които следва да бъдат изпълнени от Главна дирекция “Национална полиция”. Прокурор Петрова обясни и че в момента се разследва активно, тъй че ако се съберат доказателства за вината на определено длъжностно лице, те ще бъдат преценени с оглед привличането му като обвиняем.

Скандалът с джипа на Горанов гръмна в края на миналата година, когато се разбра, че той е опитал да премине границата към Сърбия с “Тойота”, обявена за издирване. Вместо колата да бъде задържана на границата обаче, Горанов обръща и се връща във вътрешността на страната, а когато по-късно се появява отново на граничния пункт, но с друг джип и придружен от шеф на голяма автобусна фирма, е пуснат да премине в Сърбия. Версията на Горанов е, че става дума за грешка, а “Тойота”-та е клонирана. “Джипът на Владислав Горанов е напълно редовен. Купен е от Хамбург от официален дилър на “Тойота” и всички документи са налични. Просто някой е направил двойник на тази кола и той се издирва в Русия”, обясни шефът на “Мото пфое” Атанас Фурнаджиев на 18 декември, веднага след като се разбра за случая.

“Този автомобил е със странна история. По твърдения на самия Горанов той е получил на лизинг чисто нов автомобил. Това твърди и собственикът на фирмата лизингодател. Автомобилът е с регистрация от 1 януари 2018 г., а е произведен през август 2018 г., т.е. регистрацията предхожда производството. Странно е, че точно досието на този джип го няма в архивите на КАТ. За всички други коли на простосмъртни български граждани документите ги има там. За този автомобил няма никаква следа. Сега тече процедура по дерегистрацията на автомобила”, каза вътрешният министър Бойко Рашков в интервю за “Сега” в средата на февруари.

В МВР още няма наказани

Заради автомобила в МВР тръгна и дисциплинарна проверка срещу служителите на гранична полиция, които са оставили Горанов да обърне и да си тръгне от границата. Рашков коментира преди повече от месец, че “тези дни ще се вземе решение за тях”. Все още обаче това не е станало. “Не може служител, който е на граничния пункт, да има подобно отношение към водач на автомобил, който се издирва. Със сигурност ще има наказани. Дисциплинарният състав ще предложи наказанията, накрая ще реша аз. Ако нещата стоят по този начин, аз бих освободил незабавно този служител от МВР”, каза пред “Сега” Рашков през февруари.
Дни след като се разбра за историята с джипа на Горанов, Националната агенция за приходите обяви, че започва проверки на лизингополучателите на леки автомобили. НАП се закани, че ще извърши анализ на вида на леките автомобили, предоставени на лизинг, размера на заплатените лизингови вноски от страна на лизингополучателите и съпоставянето им с декларираните от тях доходи. Близо 3 месеца по-късно резултатите и от тези проверки още не са обявени.

Междувременно Горанов бе арестуван от МВР за 24 часа заедно с партийния си лидер Бойко Борисов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова по делото за изнудване на Васил Божков. В петък той бе освободен, защото прокуратурата прие, че няма достатъчно доказателства срещу него.

Similar Posts