| | |

Хуманитарна мисия! Гръцкият външен министър тръгва за Мариупол

Гръцкият външен министър Никос Дендиас обяви днес изпращането на хуманитарна помощ за обсадения украински град Мариупол, като каза, че има намерение да придружи помощта лично, съобщи АНА-МПА.

Дендиас направи съобщението след среща с генералния консул на Гърция в града Манолис Андрулакис, който беше последният чуждестранен дипломат, останал в града и се завърна в Гърция в неделя след трудна операция по евакуацията му. Гръцкият външен министър обяви, че Андрулакис ще бъде награден с орден, както и посланикът на Гърция в Украйна Франгискос Костеленос и генералният консул в Одеса Димитрис Дохцис.

Дендиас обяви, че е изпратил официална нота до Украйна да улесни доставянето на хуманитарната помощ в Мариупол, както и нота до Русия с искане да не създава пречки за доставката.

„Тази помощ имам намерение да придружа лично в координация с председателя на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер, с когото вече сме в контакт“, заяви Дендиас.

Той допълни, че приоритет на гръцкото правителство е защитата на етническите гърци в зоната на военните действия, но и на цялото мирно население. Дендиас обяви, че за тази цел ще бъде създадена група за координация и прием в Букурещ, начело на която ще бъдат посланикът на Гърция в румънската столица София Грамата, както и Дохцис и Андрулакис.

Similar Posts