| | |

Адв. Менков спешно даде брифинг след решението на СГС за арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова

Аз вече 5-и ден твърдя, че липсват 2 предпоставки за липсата на неотложност, заяви той и обясни защо

“Доколкото в настоящото производство прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо“, пише в определението си съдия Вера Чочкова. Това заяви адв. Менко Менков на извънреден брифинг по повод решението на Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от Софийската градска прокуратурата искания за одобрение на претърсванията и изземванията в домовете на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов миналия четвъртък.

“Сигналът е изпратен до вътрешния министър и той го е препратил на ГДНП. След проверката е трябвало да бъде изпратен в прокуратурата, за да се разпореди провеждане на разследване от компетентен орган. Вместо това на 17 март е разпитан Кирил Петков. Разследващите много добре са знаели, че не са следователи“, започна Менков.

Той допълни, че претърсванията в домовете на тримата, отново е извършено в условията на неотложност. “В практиката т.нар. неотложност се прилага при задържането на наркобанди“, обясни адвокат Менков. По думите му законът изисква когато става въпрос за неотложност да се предотврати укриването на доказателства, унищожаването на доказателства. В практиката се извършват при задържане на наркобанди, когато разследващите решават, че в автомобила или съседния имот, може да има наркотични вещества. В този случаи правят претърсванията и отиват в прокуратурата да представят доказателства”, уточни още той.

Полицейските органи, или следователите сами по себе си по закон нямат право да предоставят протоколите за одобрение в съда. Те трябва да представят тези протоколи на съответния прокурор. По отношение на казуса с Божков компетентна е СГП, а не специализираната прокуратура, уточни юристът.
“Аз вече 5-ти ден твърдя, че липсват 2 предпоставки за липсата на неотложност. Нито Борисов, нито Арнаудова, нито Горанов са се укрили. Те доброволно са изразили своята готовност да съдейства. Второ става въпрос за събития, спрямо твърденията на г-н Божков, чийто показания още не са доказателство, за един много минал период. Божков се намира в ОАЕ и е смешно да се смята, че някои от тримата би могъл да му повлияе по някакъв начин”, каза още адв. Менков.

Налице е и извършване на претърсване от некомпетентен орган.

От дома на Борисов не е иззето нищо, от Арнаудова са иззети бележник, на който пише “Борисов”, рекламни материали, поздравителен адрес от Божков до Арнаудова лично.

Всички тези вещи не представляват доказателства по делото след произнасяне на съда”, каза още юристът.

“Взети са 200 долара, 100 рубли, нез нам колко крони. Тези парички трябва ѝ се върнат. Не е незаконно да имаш пари”, отбеляза адвокат Менков.
“От Горанов се иззети някакви парични средства, които са от търговското му дружество”, посочи той.

“Вероятно вие журналистите ще научавате какво се случва по делото преди мен”, коментира още адвокат Менков.
Той заяви и, че утре най-вероятно ще бъде внесена жалбата пред Административния съд относно задържането на тримата.

Той заяви и, че утре най-вероятно ще бъде внесена жалбата пред Административния съд относно задържането на тримата.
“По силата на самия закон претърсванията са незаконни. Едва третото действие след претърсванията, са заповедите за задържане за 24 часа, които са 3 часа сутринта за г-жа Арнаудова, там превъзбудата е била по-голяма, 23 часа за г-н Горанов и 21:40 часа за г-н Борисов”, посочи той.

Адвокат Менков съобщи и, че в дома на Севделина Арнаудова, полицаите са претърсвали най-обстойно в стаята на 8-годишната й дъщеря. Те се преровили всички шкафове и чекмеджета, като са разхвърляли дори и рисунките на детето.

Similar Posts