| | | |

Запорираха имот на Васил Божков във Франция на стойност почти 3 милиона лв.

Антикорупционната комисия възбрани имот на бизнесмена Васил Божков във Франция. Това стана след решение и на Софийския градски съд, каза за БТА заместник-председателят на комисията Антон Славчев.

Това е първият случай на възбранен имот на българин в чужбина. Недвижимият имот представлява индивидуализирани обекти от комплекс – жилищна сграда и е предмет по гражданско дело за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Пазарната му стойност е в размер на 2 611 228,63 лв., каза още Славчев.

По думите му процедурата е протекла паралелно у нас и в Република Франция, като съгласно френското законодателство е проведено специално производства, според техния Граждански изпълнителен кодекс. То се ръководи от нотариус. В рамките на това производство е потвърдена законосъобразността и правилността на мярката и е постановено вписването ѝ в Парижката служба по регистрация на ипотеки/възбрани.

В ход са няколко идентични процедури в Гърция, Испания и Германия. На този етап повече данни не могат да бъдат дадени, защото рискуваме лицата, срещу които сме предприели тези действия, за вземат необходимите мерки, обясни още Антон Славчев.

Similar Posts