| | |

Десислава Атанасова не остана длъжна и скочи лошо на Рашков след скандала

Най-малко съм очаквала демонстрация на слаби нерви от силов министър. Това заяви пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

По време на въпрос от страна на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова министърът на вътрешните работи стана и си тръгна без да я изслуша. Тя посочи, че не може Рашков да казва, че промените в НПК се обсъждат с адвокатски кантори.

„Не може да напуска заседание, когато се задават въпроси. Редът е съвсем друг. Ако Министерски съвет, в това число и вътрешният министър имат идея за каквото и да е законодателно предложение, то се внася по реда, описан в Закона за нормативните актове.

Ако не, народен представител може да припознае предложението и то да се внесе в Народното събрание, където да се обсъди. Обсъждане с адвокатски кантори е извън всякаква логика на законодателния процес“, подчерта Атанасова.

Според нея идеите на управляващите са разхвърляни.

„Уж имащи за цел да улеснят самия процес, а всъщност възнамерявайки да лишат прокуратурата, която е господар на досъдебното производство, съгласно Българската конституция, от определена възможност да надзирава и контролира разследващите органи, е тотален нонсенс като твърдение.

Твърденията, че всички процесуално-следствени действия – претърсване, изземване и искане за СРС-та , трябва да се развиват по друг ред, различен от настоящия НПК, както и текстовете, касаещи неотложността на тези следствени действия, както и текстовете в друг закон за това кой и как да разрешава използването на СРС – това всичко са законодателни идеи, които не ми се ще да свързвам с последните събития”, коментира Десислава Атанасова.

По думите й исканите промени в НПК и арестите на Борисов, Арнаудова и Горанов са очевидно свързани.

“Толкова очевадна демонстрация на такава причинно-следствена връзка няма как да си обясня по друг начин, освен че има връзка с тези събития. Тук беше директорът на ГД „Полиция“, чийто служители са извършили незаконно съобразни действия. Те са некомпетентен орган по действията, извършени в четвъртък и петък и това безспорно беше установено.

Предстои да се установи и от Софийския районен съд, към който вече има очаквания, защото адвокатът на Борисов, Горанов и Арнаудова е внесъл жалба. Абсолютно лишено от всякакъв смисъл е това, което се случи днес в тази комисия. Обсъжданията на законодателни въпроси не се правят по този начин”, заяви Атанасова.

Similar Posts