| | |

Народно събрание отмени окончателно “златните паспорти”

Народно събрание отмени окончателно “златните паспорти”. Законопроектът бе внесен от Министерски съвет и бе приет на второ четене. С него се отменя съществуващия механизъм за придобиване на българско гражданство чрез инвестиции. Неприключените до влизането в сила на този закон производства по отменените текстове, се прекратяват.

В шестмесечен срок от влизане в сила на този закон, Държавна агенция „Национална сигурност“ извършва проверка за наличие на основания за отмяна на натурализацията по всички преписки по придобито българско гражданство по реда на отменения член.

Петър Петров от “Възраждане” направи изказване по време на второто четене по текста за производствата по инвестиционно гражданство, които не са приключили. Той уточни, че подадените заявления са над 100 и са направени по предходния ред, когато получаването на българско гражданство чрез инвестиция е касаела инвестирането в държавни ценни книжа. “Не чух какво налага вземането на решение за прекратяването на всички тези неприключили производства. Не чух никакви мотиви от страна на работната група, която иска да промени това”, каза още Петров.

Крум Зарков от БСП заяви, че с гласуването на последните параграфи българската държава окончателно ще отмени възможността да се придобива гражданство срещу инвестиция, така наречените и придобили известност “златни паспорти”. Дотук се стигна след дълги години различни опити страната ни да се възползва от своето гражданство, както са го правили и други, за да привлече инвестиции. Тези опити не се увенчаха с успех, напротив създаде се схема”, каза още Зарков. Според него в процеса на работа се е преценило, че производствата, започнали по стар ред, трябва да бъдат прекратени.

Хамид Хамид от ДПС подчерта, че с този закон се слага край на тежък спор. “Успяхме да свалим България от списъка на страните, които ЕК и ЕП са сочили с пръст за продажба на гражданство. Това, което не успяхме, е проблемът с пребиваването на основание инвестиции. Затова ние и през следващите месеци ще внасяме съответните предложения, да решим и този проблем”, каза депутатът от ДПС.

Similar Posts