| | |

Генчовска: Не пускат коли с Бг регистрация в Македония

Близо 200 души с двойно гражданство са заявили, че не са били допускани с автомобили с българска регистрация да влизат и излизат от Република Северна Македония. Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на парламентарния контрол относно проблеми на македонски българи

“От началото на март тази година в посолството на България в Скопие, генералното консулство в Битоля започват да постъпват сигнали, както казахте, на граждани, притежаващо двойно гражданство, че срещат препятствие от страна на митническите органи на РСМ при преминаването на държавната граница с автомобили, регистрирани в България.

До момента близо 200 души са заявили, че не са допускани главно да влизат и излизат от РСМ. В оплакванията се посочва, че местните митнически и гранични органи в устна форма им съобщават, че не могат да влизат и излизат от страната с регистрирани в България тежко и лекотоварни автомобили, без да им се издава съответен документ, в който да е посочено правно основание”, каза още Генчовска.

По думите ѝ за изясняване на ситуацията посолството в Скопие е провело и продължава да провежда срещи и разговори с местните власти.

“Установено е, че от 22 декември 2020 г. е в действие нов закон за регистрация на автомобили с чуждестранни регистрационни номера. Съгласно закона автомобилите с чужди регистрационни номера следва да бъдат пререгистрирани, като изцяло да изпълняват разпоредбите на местното законодателство. Властите в РСМ посочват, че МПС-ата с чуждестранни регистрации, най-голям процент от тях са с български регистрационни номера, не се регистрират по местното законодателство, въпреки че пребивават повече от 180 дни в страната, а постоянният адрес по местоживеене на собственика не е в чужбина, а на територията на страната. Данните за влизане на даден автомобил с чуждестранна регистрация, обаче лесно се установяват при извършване на насрещна проверка от местните агенции “Митници” и МВР”, обясни тя.

Според нея на 21 март тази година временно управляваща посолството на РСМ в София е извикана на разговор във Външно министерство. “От страна на представителя на РСМ бе съобщено, че действията на Агенция “Митници” на РСМ през изминалите години са били насочени и към автомобили с чуждестранна регистрация, различна от българска, като в момента не се ограничава само ГКПП с Р България.

Посочено е било, че с цел уреждане на статута на МПС с българска регистрация някои двойни граждани прибягват до отписване на постоянния си адрес от РСМ, като за целта попълват в посолството формуляри и получават удостоверение. След тази процедура не им се налага да внасят митнически и да регистрират собствените си леки и товарни автомобили. Продължаваме да следим информацията”, заяви още Генчовска.

Similar Posts