| | |

Сачева хвърли бомба за таен разговор между Асен Василев и Томислав Дончев, свързан с 250 млн лв.

Когато Борисов беше премиер, той винаги бил за мира и разбирателството, да се търси компромис. Но вече имаме една съвсем различна ситуация. Имаме една агресивна намеса в международното право и война, в която непрекъснато умират хора. Това каза Деница Сачева от ГЕРБ в “Лице в лице” по bTV.

“Няма как, когато се намираме в такава ситуация, да нямаме категорично решение. Изисква се да се взимат категорични решения, без значение дали ще се приемат от общественото мнение. Решение на партията е да има предсрочни парламентарни избори, защото в страната има безвремие и несправяне с кризите. Свидетели сме на политически уволнения и назначения. В парламента се приемат дребни, козметични поправки в законите, но никакви големи реформи. Нищо не е сложено на дневен ред”, каза още тя.

“Икономическата политика, евросредствата и еврофондовете, но най-зле е енергетиката. В последните дни се подписа инвестиция от 1 млрд. долара от фонд на приближен до Путин. Има съмнения за руски пари, свързани с олигарси около Путин. Обявено е като меморандум за чиста енергия, но това в медиите показва много ясно, че ще се заобикаля Закона за обществените поръчки и се правят заявки, че ще се даде нерегламентирана държавна помощ. Никой не е виждал Плана за възстановяване и устойчивост.

Василев беше казал пред Томислав Дончев в една от комисиите, че е готов да плати 250 млн. лв. глоба, но ще наруши закона със завода за батерии. В сферата на енергетиката има много теми, по които можем да говорим. Имаме съмнения, че ще се перат пари на олигарси, свързани с Путин”, допълни Сачева.

“Нека да видим какви са фактите зад този меморандум, защото освен бомбастични заглавия, до този момент нямаме ясна информация”, обясни тя.

Според Сачева е притеснително в хода на войната да се подписва меморандум със съмнителни руски пари.

“Нека всяко съмнение за корупция да се разследва, но по законен начин. Арестите бяха незаконни. Съдът се произнесе, че са незаконни. Аз не искам да влизам в юридически детайли, но е факт, че не е имало основание да бъдат повдигнати обвинения. Аз бих подсетила прокуратурата, че декларацията с невярно съдържание на Петков също стои. Както никой не е над закона, така никой не е над Конституцията. Не бих вярвала на човек, който има 19 обвинения и дължи на България над половин милиард лева”, коментира тя.

Similar Posts