| | | |

Терористична атака прекъснаха тренировката във Формула 1

Терористична атака прекъсна първата свободна тренировка и постави под въпрос провеждането на Гран При на Саудитска Арабия – втория старт от сезона във Формула 1.

В края на днешната сесия в Джеда се чу експлозия в петролна база близо до пистата. Гъстият пушек покри огромна площ и бе видим от всички краища на града. Основната версия е, че става дума за ракетен удар, дело на бунтовници “хуси” от Йемен, които поеха отговорност за редица подобни нападения.

Миризмата от пожара стигна до самата писта и заблуди световния шампион и пилот на “Ред Бул” Макс Верстапен, че болидът му гори. Нидерландецът се свърза с инженерите си по радиото и попита притеснено какво се случва.

В крайна сметка тренировката продължи нормално, а състезателния уикенд ще се проведе по план. Това обяви главният изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали.

Той се срещна с шефовете на отборите и пилотите, за да ги информира за ситуацията в Джеда, като това стана точно преди началото на втората свободна тренировка, което наложи тя да започне с 15-минутно закъснение.

И двете сесии за деня бяха спечелени от пилота на Ферари Шарл Льоклер, който ликува на старта на сезона в Бахрейн преди седмица.

Гран При на Саудитска Арабия във Формула 1 ще се състои по план, въпреки нападението на петролохранилище на саудитската петролна компания “Арамко”, което доведе до огромни пожари в опасна близост до пистата.

От ръководството на Формула 1 проведоха разговори с всички отбори и пилоти, които потвърдиха, че са съгласни състезанието да се проведе по програма в неделя.

“Формула 1 и ФИА потвърждават, че след дискусии с всички отбори и пилоти Гран При на Саудитска Арабия във Формула 1 за 2022 година ще се проведе, както е планирано”, се казва в комюнике на ФИА.

Similar Posts