стоки
| | |

Над 28% са скочили цените на едро по тържищата за една година

За една година цените на едро на храните, които се продават по стоковите тържища са скочили с 28.42%, показват обобщените данни от седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Само през отминалата работна седмица (21-25 март) храните на едро са нараснали с 1.92%, като най-голямо е поскъпването отново на слънчогледовото олио, а тази седмица и на захарта,която замени брашното тип 500 от миналата седмица, въпреки мерките на правителството срещу спекулата, обявени на 9 март, и започналите масови проверки от регулаторните органи – ДКСБТ, Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите.

От зеленчуците най-много са нараснали цените на оранжерийните краставици, а от плодовете – на портокалите и бананите.

От последния седмичен бюлетин на ДКСБТ става ясно, че храните на едро по стоковите тържища през отминалите пет работни дни са поскъпнали за 22-ра поредна седмица или пет и половина поредни месеца непрекъснато. Толкова продължителен период не е отчитан досега от стоковия регулатор.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 25 март е 2.065 пункта, спрямо 2.026 пункта към 18 март или седмично поскъпване с 1.92%, пише Дир.бг

Similar Posts