| | | |

Присвоява ли си Асен Василев милиони от бюджета и ще се самосезира ли прокуратурата

Финансовият министър Асен Василев е взел 12 милиона лева, гласувани от депутатите за музеите и регионалните галерии в бюджета за 2022 г., приет едва в края на февруари.

Това става ясно при сравнение на проекта на Постановлението за изпълнение на държавния бюджет на Република България и самото излязло постановление.

Според одобрения бюджет на държавата депутатите са решили 12 милиона лева да бъдат дадени „За финансова подкрепа на държавните културни институции в областта на културното и аудио-визуалното наследство и на музеите и художествените галерии с регионален характер чрез увеличаване с до 50 на стойностните показатели на стандартите за тяхното финансиране, включително за възнагражденията на персонала“.

В проекта за постановление за изпълнението на бюджета, приет окончателно на 25 февруари след изнурителни среднощни заседания от Народното събрание, тази точка и съответно сума съществува. В излязлото един ден по-късно постановление обаче я няма.

Служителите на музеите и галериите с потрес са установили това, тъй като то означава, че те остават без компенсации за претърпените щети от рестриктивните мерки заради пандемията от коронавирус и без възможност да увеличат и без това мизерните си заплати.

Депутатите гласуваха сумата от 12 милиона лева след бурни дебати и настоявания по предложение на ИТН. В тях в полза на музейните работници енергично се включиха и от ГЕРБ-СДС и ДПС. Преди това музейните работници излязоха на протест. Единствените, които гласуваха „против“, бяха хората от П-тата на Просто Киро.

Асен Василев обаче още от самото начало беше „против“ отпускането на 12 млн. лв. в подкрепа на музеите и регионалните художествени галерии, оправдавайки се, че това трябва да става само срещу проекти.

Подобни тези застъпва едно от най-мразените лица в Министерството на културата – Весела Кондакова, останала на зам.-министерския пост във ведомството от служебните кабинети. Според слуховете това е станало с цената на предателство спрямо назначилия я там служебен министър Велислав Минеков.

Мотивите за проектите обаче са абсолютно несъстоятелни и дори противозаконни, тъй като 12-те милиона, гласувани от депутатите, са за заплатите на служителите в музеите и галериите и те няма как да кандидатстват с проекти за собствените си заплати, защото това означава да отклоняват пари от проекти за заплатите си.

В крайна сметка Асен Василев изобщо ги е премахнал от бюджета или, казано по-точно, откраднал ги е, тъй като не е ясно къде са отишли заложените в него 12 милиона. Освен това, е извършил и грубо закононарушение, променяйки Закона за бюджета с подзаконов акт.

Музейните работници разбрали това, след като общините започнали да подготвят бюджетите си и открили въпросната липса, а от финансовото ведомство им отговорили изобщо да не чакат тези пари.

Те се обърнали за помощ към зам.-председателката на парламента Ива Митева и шефа на бюджетната комисия там Любомир Каримански – и двамата от ИТН, които им отговорили, че ще вземат мерки на заседанието на комисията. Това обаче на практика е невъзможно, тъй като след 2-седмичния срок за обсъждане постановлението влиза в сила.

Тъй или иначе 12-те милиона липсват и не се знае в каква посока са отклонени по личното усмотрение на финансовия министър Асен Василев.

При това положение е очевидно, че прокуратурата незабавно трябва да се самосезира, първо, за това, че Асен Василев е нарушил закон, гласуван от Народното събрание. Второ, за това, че е отклонил средства от приетия държавен бюджет. И трето, за установяване на това в каква посока или в кой джоб са отишли тези пари.

автор ПИК

Similar Posts