| | | | |

Росен Плевнелиев: Не може Петков да се снима с Джо Байдън за две минути и да претендира, че е имал среща

Всички страни от Европейския съюз помагат на Украйна с оръжие, България праща чаршафи и одеяла. Срам ме е от това действие на правителството на Кирил Петков. Не чаршафи и одяла, г-н министър-председателю! Помогнете на Украйна, за да спаси и нас българите! Единственото решение за сигурността на България и на нашата демокрация е да бъдем интегрирани по източния фланг на НАТО и на Европейския съюз.

Кирил Петков отиде в Скопие абсолютно неподготвен и отчете като успех своя очевиден дипломатически провал. Премиерът не може да се снима с Джо Байдън за две минути и да претендира, че е имал среща. Не му отива на Петков единствено и само да се обяснява с преждеуправляващите, нещо повече незаконно да ги арестува. Това е популизъм, който руши България. Това се казва в анализ, специално направен за БГНЕС, от Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.).
Ето целия текст:

Искрено съжалявам, че българското правителство е объркано, изолирано и оставено само в Европейския съюз с Унгария на Орбан. Такъв е дипломатическият баланс днес по въпроса за подкрепата на Украйна. Всички останали държави-членки на ЕС помагат с оръжие, техника, с каквото могат, а България праща чаршафи и одеяла.

Срам ме е от това действие на българското правителство, като че ли не са разбрали, че битката за свободата на Украйна е битка за свободата на България. Като не са разбрали, че сигурността на България, просперитетът, бъдещето на нашите деца се гарантира единствено като достоен член на ЕС и НАТО. А когато пращаме чаршафи и одеяла, а всички останали пращат военно оборудване, трябва да се срамуваме и трябва да изискаме от правителството да промени тази популистка нагласа, популистко говорене и действие.

Стига вече популизъм! Путин е диктатор!

Той извърши престъпление срещу човечеството. Трябва да посочим ясно агресора. Трябва да кажем, че Украйна се бори и за свободата на нашите деца и трябва да я подкрепим в нейната справедлива битка. Това означава да я подкрепим по всички възможни начини, а не да се заиграваме популистки с русофилите в България. И това се отнася не само за президента Румен Радев, който от ден първи показа, че е президент русофил популист. Това се отнася за министър-председателя Кирил Петков.

Не чаршафи и одяла, г-н министър-председателю! Помогнете на Украйна, за да спаси и нас българите!

Радев е вече в международна изолация. Чуди се какво да измисли, почти никой не го посещава, почти никъде не е поканен да отиде, освен на някой форум или конференция, които местната пропагандна машина, особено на по-левите и русофилски медии, показват като грандиозен успех.

Президентът Радев днес е в международна изолация. Когато каза веднъж и след това повтори, че „Крим е руски“, той беше изолиран от международната общност. Когато обясняваше как трябва да плащаме на Русия да ремонтира за кой ли път прословутите МиГ-29, при положение, че ние санкционираме Русия. Когато обясняваше как трябва да купуваме Грипени, а не Ф-16, той се опитваше да постави отново и отново България в изолация.

Единственото решение за сигурността на България и на нашата демокрация е да бъдем интегрирани по източния фланг на НАТО и на Европейския съюз.

Българският народ не разбира, българският министър-председател очевидно не разбира какво може да последва, ако се случи нещо извън Украйна, например, в Сърбия или Босна и Херцеговина, или в региона, който е толкова лесно да бъде подпален от амбициите на Путин да дестабилизира ЕС и да руши основите на международното право.

Г-н министър-председател, наясно ли сте какви са нашите радари? 50-годишни руски, неизползваеми за нищо.

Наясно ли сте г-н министър-председател, че прословутите МиГ-29, които Радев обича и си ремонтира с помощта на руските колеги, ще бъдат разпознати от нашите атлантически партньори като руски, а не като съюзнически самолети.

Тези радари ще служат на руската координация, а не на българската и натовската.

Г-н министър-председател, събудете се, действайте веднага!

Единственото качество на сега действащия министър на външните работи, защото едва ли някой й знае името, е, че е била служителка на офиса на президента Радев. Вероятно е била секретарка на Стефан Янев. И ако това е външният министър на България, ние вече берем големи ядове. Ние сме беззъби и оставяме премиера Кирил Петков и президента Радев с неговите доказани русофилски и популистки нагласи, поставен в международна изолация, да доминира българската външна политика.

От друга страна е изключително неопитният и сега започващ да навлиза в нещата министър-председател на България с всичките грешки, които се допуснаха в първите 100 дни. Не можете да отидете в Скопие и да сте абсолютно неподготвен и нещо повече да отчетете като успех нещо, което беше очевиден дипломатически провал. То по-скоро наливаше вода в мелницата на пропагандата на Скопие, вместо да решава истински проблеми в ЕС на добросъседството и в отношенията между България и РС Македония.

Не можете да отидете сега и да се снимате с Джо Байдън за две минути и да претендирате, че сте имали среща. Не може на тази среща за две минути и някъде по коридорите да обяснявате отново колко лошо е било бившето управление на България и как „Турски поток“ бил национално предателство, което абсолютно не е вярно. Тръбите на „Балкански поток“, а можем спокойно да го наречем „Български поток“ са собственост на България и на децата на България. За тези тръби бяха инвестирани 3 милиарда лева.

Приходите за първите четири години от транзита на газ през България са над 800 милиона лева. Това добра сделка ли е г-н министър-председател? Смятам, че това е добра сделка, защото децата на България са собственици на тези тръби. Ако утре по тях потече американска или азерска газ, някой трябва да благодари на министър-председателя Бойко Борисов и на президента Росен Плевнелиев, които са се борили тези тръби да бъдат български.

Защото президентът Радев и неговата политическа партия така бяха подготвили преди това „Южен поток“, че той щеше да е руска собственост. Смятам, че ние сме защитили интереса на България.

Не му отива на министър-председателя единствено и само да се обяснява с преждеуправляващите, нещо повече незаконно да ги арестува. Това е популизъм и този популизъм руши българската демокрация, завършва анализа си президентът Росен Плевнелиев.

Similar Posts