| | | |

МВР уличи Митрофанова и посолството в лъжа, потвърдиха, че руски дипломат е блъснал моторист и е избягал

Цели девет месеца трябваха на МВР, за да опровергае подлите лъжи на Руското посолство в София и неговия посланик Елеонора Митрофанова, че Фактор не разпространява фейк новини, твърдейки в своя публикация, че руски дипломат, в нарушение на Закона за пътищата е блъснал с дипломатически автомобил моторист в столицата и е избягал от местопрестъплението. До развръзката се стигна, след като в средата на март депутатът от „Демократична България“ Мартин Димитров отправи питане до вътрешния министър Бойко Рашков за предполагаем инцидент.

Предистория на скандала

На 23 септември Faktor публикува текста „79 дни софиянец чака КАТ да каже, кой е руският дипломат, потрошил мотора му и опитал да го прегази“. Става дума за автентичен разказ на човек, станал жертва на нагло поведение на пътя от представител на Руското посолство. След сблъсък с джипа с червени номера, който се движел в пълно нарушение на правилника, скутерът му е потрошен, а Петър Дечков едвам се е отървал в последния миг да не бъдат прегазени краката му. Повече от 80 дни мъжът не може да си получи застраховката и да ремонтира мотора, защото в протокола, съставен от полицаи, липсват подпис и данни на виновната страна. Дечков е пуснал искане в КАТ да бъде установен шофьорът на тъмносин „Нисан-Терано“ с дипломатически червен номер С6811, но резултат няма.

Вместо извинение към потърпевшия софиянец, разследване и изясняване на случая или искане право на опровержение, посолството публикува на 24 септември на фейсбук страницата си текст, обявявайки публикацията за измислица, изсмукана от пръстите лъжа. Медията бе обвинена в злоба, русофобство, блато на простотия, която не се интересува от факти. И още – публикацията била откровена клевета срещу служители на посолството, идваща от некадърни жълти сайтове. От посолството призоваваха българите да не четат такива медии, които ги лъжат и манипулират. Реакцията им бе своеобразна подла война срещу българска медия и агресия на каквато до тогава не е ставала обект нито една родна институция или гражданин.

Similar Posts