| | |

Иск за 624 000 лв. от КПКОНПИ има срещу застреляния бивш полицай Любомир Иванов

Антикорупционната комисия води дело срещу бившия полицай Любомир Иванов, който в петък бе застрелян в столичния кв. “Хладилника” в района на голям търговски център, съобщи “24 часа”. Исковата молба в съда е за 624 000 лв. и е внесена през 2020 г. след проверка на доходите и разходите му.

Повод за това е информация от Специализираната прокуратура, че Иванов е обвинен като част от престъпната група за производство на цигари без бандерол на Евлоги Станоев-Бирмата и синовете му Георги и Антон. Акцията срещу тях е от 2018 г.

Преди това полицията разкри 4 нелегални фабрики за цигари в цялата страна. Евлоги Станоев, синовете му и бившият полицай Любомир Иванов бяха избягали. Обявиха ги за издирване с Интерпол. След това един по един всички се предадоха. Последен в прокуратурата се яви Любомир Иванов – в началото на миналата година. Оттогава е на свобода с парична гаранция, а разследването още не е приключило.

51-годишният Любомир Иванов е поддържал контакти с криминално проявени до смъртта си. Същото е правил и като служител в МВР. През 2008 г. беше арестуван след скандал в МВР. Тогава в медиите изтече справка от специални разузнавателни средства с данни, че действащи служители на МВР предупреждават бандити за подготвени акции срещу тях. Това бяха Любомир Иванов, началник на криминалния отдел във Второ РПУ, заместник-директорът на ГДБОП Иван Иванов и Георги Радков – началник на “Икономическа полиция”. След ареста на Любомир Иванов той беше отстранен от МВР. Съдиха го и го оправдаха за теч на класифицирана информация. След това е възстановен на работа от съда. Назначили го в 9-о РПУ през 2014 г., но той не ходил на работа и го уволнили дисциплинарно.

От 2018 г. е разследван за участие в групата на Бирмите, които имаха ресторант близо до кооперацията, където живее Иванов в столичния кв. “Хладилника”. Проверяват се всички връзки на застреляния бивш криминалист с лидери от престъпния свят, както и контактите му в чужбина. Иванов бил комбинативен, с много контакти и често го търсили за различни услуги. Въпреки запорите на парите и имотите си Любомир Иванов не е страдал от липса на пари, твърдят хората от квартала, които го познават от времето, когато е бил служител в МВР.

Официално на негово име има само една фирма, която не развива дейност.

Similar Posts