стоки
| | |

Положението е извън контрол. Магазините сменят етикети всеки ден, шести месец цените вървят нагоре ТАБЛИЦА

„Всичко ни е скъпо!“ Рефренът се повтаря безспир от производители, търговци и потребители. Беше ни скъпо още миналата година, но сега катерим нови върхове. Всяко увеличение помпа инфлацията, а тя – обедняването. Единствената възможност да го спрем е вдигането на доходите, твърдят икономистите. Защото срещу ръста на цените няма противодействие каквито и мерки срещу спекулата и картелите да обмисля правителството.

„Марица“ направи прост експеримент – сравни номиналните доставни цени на няколко продукта от потребителската кошница на средностатистическия българин сега и точно преди една година (виж таблицата). Важно е да кажем, че става въпрос за Пловдив, тъй като по различни причини има доста регионални различия в цените.

Олиото е безспорният шампион

Единствената масова стока с непроменена цена в последните месеци е хлябът. В нашата извадка той е на „Симид“. Уловките обаче са две – самунът поскъпна от 1.10 лева на 1.30 лева малко по-рано, през февруари 2021 г. На дребно стана 1.50 лева. За началото на април тази година усилено се говори, че насъщният ще поскъпне отново. Слуховете са, че ще направи един по-голям скок, който ще „навакса“ пропуснатите повишения през годината.

Шампионската титла обаче си остава олиото, което за календарната 2021 г. поскъпна с 39% на едро. И точно когато си мислехме, че ралито приключи, дойде войната в Украйна и всички по веригата се почувстваха заплашени от риска топпроизводителят на слънчоглед да не извади реколта. Българите се наредиха на дълги опашки за олио на промоция, хипермаркетите пък се принудиха да въведат ограничителен режим при пазаруване на няколко стоки от първа необходимост: олио – до 4 бутилки на човек, брашно – 10 кг, захар – 5 кг. Министърът на икономиката Корнелия Нинова обяви, че олио с цена над 5 лева за литър е спекула. Какво всъщност е спекула и дали всички не си правим гаргара с термина? По определение в тълковния речник това е „нечестна търговия за бързо забогатяване, основана на препродажба, разлика в цените, дефицит на стоки и др.”

Това вече го играхме

В началото на пандемията за първи път изтупахме от праха думата „спекула”. Тогава изведнъж изчезнаха маските и дезинфектантите. Изчезнаха, защото се отвори огромно търсене, за което нито един производител не беше подготвен. После се появиха, но на по-високи цени. Тогава си живеехме почти безметежно, нямаше скок в цените на енергията, горивата и други производствени разходи, така че новите етикети наистина отговаряха на определението “спекула”. Отново, изненадващо за всички, се стигна до свръхпотребление на тоалетна хартия. Цените пак мръднаха нагоре, а след като народът се запаси за поне три месеца напред, всичко си дойде на мястото. В началото на месец март тази година пак си спомнихме за соца, като се наредихме на опашки за бензин и дизел заради това, че на няколко бензиностанции горивата минаха психологическата граница от 3 лева. Факт – почти четири седмици оттогава цените все още са с някоя стотинка под 3 лева.

Ефектът на доминото

Поскъпването при храните е най-болезнено, просто защото го усещаме всеки ден. По данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) кашкавалът е поскъпнал само за миналата година с 21-22 процента, сиренето – с 25%, захарта – с 20%, брашното – с 6% и т.н., списъкът е безкраен. ДКСБТ обаче усреднява цените по борси и тържища в цялата страна и данните не са най-меродавни, защото всеки търговец работи с различна надценка. Според системата за агропазарна информация САПИ само за кило брашно маржът от едрови търговец до магазин, част от верига, е 0.25 лева отгоре. В малките квартални бакалии надценката е 0.30 лева. И още едно сравнение – килограм картофи през февруари 2021 г. е било доставяно в магазин в Пловдив на 0.50 лева. Сега фактурата идва за 0.78 лева. Отгоре се слага надценката на търговеца на дребно.

Плодовете и зеленчуците от тази реколта излизат с 20-30 процента отгоре, обобщи пред “Марица” агробизнесменът Красимир Кумчев. Първопричината е поскъпването на торовете и препарати за растителна защита. Животновъдите също няма как да продават месо и мляко на ланшни цени, тъй като има огромен скок при фуражите.

marica.bg

таблица с цени 2021г., 2022г

Similar Posts