| | | |

Прекрояване: Разцепват министерството на Нинова, взимат и половината

Правителството планира да раздели Министерството на икономиката и индустрията на две нови министерства. Това става ясно от Портала за обществени консултации на МС. .Радикалната идея на кабинета ще намали територията на министъра на икономиката Корнелия Нинова. Едната половина ще е Министерство на икономиката и индустрията, а другата Министерство на иновациите и растежа. Второто, по всичко личи, че ще бъде оглавено от министъра на иновациите Даниел Лорер, който засега е без портфейл.

Това реално означава, че властта и влиянието на Нинова в правителството намалява, а част от функциите й поема министър Даниел Лорер, който е топ фигура в “Продължаваме промяната”, коментираха политици.

Сред предложените промени са тези в устройствените правилници на Българската агенция за инвестиции и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, с които се регламентира преминаването им към Министерството на иновациите и растежа.

Чрез предвидените изменения на нормативните разпоредби се преразпределят правомощия от материалната компетентност на министъра на икономиката, председателя на Държавната агенция за научни изследвания и иновации и ръководените от тях ведомства, които следва да бъдат поети от министъра на иновациите и растежа, респективно Министерство на иновациите и растежа.

снимка БТА

Similar Posts