| | | |

Проф. Касчиев: Русия няма да спре с Украйна, застрашени са 2400 т тежки метали в Чернобил

Украйна призова Съвета за сигурност на ООН да обяви специална зона за сигурност за АЕЦ “Чернобил”. Експертът по безопасност на АЕЦ проф. Георги Касчиев заяви пред BGonAir, че Чернобил е твърде далеч от нас и няма никакъв шанс радиоактивните частици, които се издигат във въздуха от тези пожарите, да достигнат до нас.

“Ефектът е локален. Зоната е под руски контрол и няма как украинските служби да упражняват пълен контрол над тези повече от 30 пожара. Опасността е друга – да не бъдат повредени ядрените обекти, които се намират на тази площадка. Става дума най-вече за централното хранилище за отработено гориво, което е едно от най-големите в Европа. В хранилището се съдържат близо 2400 тона тежки метали”, обясни експертът. Проф. Касчиев подчерта, че не може всеки по желание да приема таблетки калиев йодит, тъй като ако в тялото ни има повече или по-малко йод, това води до заболявания – най-вече на щитовидната жлеза.

“Приемат се само в случай, когато ползата ще бъде по-голяма от щетите, които ще се нанесат на организма”, изтъкна той. Експертът коментира и въпроса за диверсификация на ядреното гориво. Подписани са споразумения за анализи, които трябва да покажат дали съвместното използване на руско и американско гориво би било безопасно.

“В някои елементи, в горната част на касетата, която се притиска от съответните устройства, за да остане неподвижна в активната зона, има някакви различия. Има разлика в цената, американското гориво е по-скъпо”, посочи проф. Касчиев. И поясни, че за Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” са доставени всички резервни части, но това е под въпрос за Шести блок. Необходими са спешни действия от страна на премиера, за да се направи бърз контакт с Чехия, където има същата централа като в Козлодуй. Чешката индустрия произвежда много от необходимите компоненти за тази централа. Другата възможност е Китай, смята той. Според проф. Касчиев, повечето санкции срещу Русия са на книга и не работят, а самата Русия саботира работата на Международната агенция по контрол на ядрения материал. От няколко седмици, по неясни причини, Агенцията не получава данни от своите системи там.

“Трябва да се тревожим от всичко, което се случва в Украйна, не само около Чернобил”, каза още гостът в студиото. Той споделя мнението, че вече сме въвлечени във войната и Русия няма да спре само с разгромяването и разграбването на Украйна.
Запитан за настояването на Путин газта от Русия да бъде заплащана в рубли, проф. Касчиев отговори: Всички действащи договори предвиждат плащане на газа в долари или евро. Руснаците променят всичко едностранно. Нашите не трябва да се съгласяват, трябва да проявят твърдост. Щом вие така, и ние така.

Similar Posts