| | |

Предстои повишение на цените на газа и парното от 1 април

Газът ще поскъпне с 13,35% от 1 април, показват предварителните разчети на Комисията за енергийно и водно регулиране. Те бяха представени по време на открито заседание на КЕВР, на което обсъдиха подаденото на 11 март заявление на „Булгаргаз“ за повишаване на цената на горивото.

Изчисленията на КЕВР с данни от газовия хъб в Нидерландия до 29 март показват, че цената на газа за април трябва да е около 128 лв. за мегаватчас.

В подаденото заявление на „Булгаргаз“ от 11 март се прогнозираше, че цената на горивото за април ще нарасне с 58% до 179 лв. за мегаватчас. Но то отразяваше борсовите цени на горивото за първите десет дни на месеца. След това цената се понижи и затова поскъпването на газа ще бъде по-малко. Окончателното решение за цената на газа за следващия месец ще бъде взето от КЕВР на 1 април на база данни за борсовите цени до 31 март.

В сряда на газовия хъб в Нидерландия цената на горивото беше около 118 евро за мегаватчас, при положение, че през януари и февруари, преди войната в Украйна, се продаваше за около 75-80 евро за мегаватчас. Това представлява увеличение с около 48%. Цената на руския газ за България е свързана с котировките в Нидерландия. 70% от цената на газа за България се определя от котировките на хъба в Нидерландия, а останалите 30% зависят от стойността на петрола.

Поскъпването на газа ще доведе до покачване на цената на парното.

Според Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България, по принцип поскъпването на парното трябва да е най-малко с 50 на сто, защото настоящите цени на топлофикациите са определяни когато газът струваше 50 лв. за мегават час и не са променяни от средата на миналата година. Според него обаче КЕВР ще вземе решение за поскъпване на парното с до 30%, като промяната в цената вероятно ще влезе в сила от 1 юли

trud.bg

снимка Архив

Similar Posts