| | |

Слави Трифонов се разфуча заради българите в Македония

Преди малко излезе информация от Държавната статистическа служба на Северна Македония за преброяването на населението в страната.

Според тази служба резултатите са следните:

54,25% от всички преброени лица са се определили за македонци, 29,52% са албанци, 3,98% – турци, 1,18% – сърби, 0,87% – босненци, 0,34% – власи.

При обявяването на резултатите българите въобще не бяха споменати, а директорът на службата е заявил, че представят единствено етническите общности, които са част от македонската конституция.

При преброяването на населението в Северна Македония за българи са се обявили едва 3504 граждани, т.е. българи почти няма.

Само че у нас има издадени над 100 хиляди български паспорти на граждани от Северна Македония.

Само през последните 2 години, когато светът беше затворен от пандемията, български паспорти са получили 16 692 граждани на Северна Македония. А според законите в България, за да може гражданин на Северна Македония да получи български паспорт, той трябва да докаже българските си корени. Значи, над 100 хиляди граждани на Северна Македония доказват българските си корени в България, а в Северна Македония се страхуват да се нарекат “българи”.

Защо в една нормална, европейска държава, за каквато претендира Северна Македония, един човек би се страхувал да каже какъв е? Защото това не е нормална, европейска държава.

Говоря само по пътя на логиката – ако Северна Македония иска да е нормална, европейска държава, т.е. да бъде част от Европейския съюз, то нейните граждани трябва да могат свободно да се самоопределят и правата им да не биват погазвани.

Така че моето мнение е, че докато това не стане, Северна Македония ще си бъде просто част от Западните Балкани.

снимки Фейсбук

Similar Posts