| | |

Кирил Петков: Подписалата меморандум с правителството компания Gemcorp ще бъде обект на нова проверка

Подписалата меморандум с правителството компания Gemcorp ще бъде обект на нова проверка от българските служби за предходно участие на свързани с Русия лица в нея, като няма да се допуснат съмнителни капитали у нас. Това обяви в специално интервю за bTV министър-председателят Кирил Петков.

Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти, като след разпита си в прокуратурата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че правителството е подписало „меморандум с неясни фирми за милиарди“. Медийни публикации свързаха фонда с руски олигарси в по-ранен период.

Петков благодари на разследващите журналисти за изнесената информация и обяви, че „тези факти ще ни накарат да направим много внимателна проверка, защото нашата беше на база на сегашното състояние“.

„Оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, ако не са или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск“, обяви министър-председателят.

Вицепремиерът Асен Василев обяви, че компанията е дошла с представители на американското посолство, но вчера от дипломатическата мисия се разграничиха от Gemcorp.

„Американското посолство просто и ясно каза, че не застават зад тази инвестиция – нито са „за“, нито са „против“, просто се оттеглят от тази дискусия“, коментира Петков, като допълни, че първата среща на Василев с другата обявена като американска енергийна компания в меморандума – IP3, е била по време на визита в САЩ.

Премиерът подчерта, че е подписано “общо писмо за намерение, но няма абсолютно нищо конкретно като реален договор: “Те просто казаха “Ние имаме средства, които бихме искали да инвестираме в посока енергетика”.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен идва у нас другата седмица, за да бъде официално подписан българският План за възстановяване.

„Тя застана още в последната ни среща и каза „Технически всичко сме завършили по Плана“, а сега ще дойде да направи формално подписване на Плана. Нищо няма да се променя, а българите могат да са спокойни, че усвояванията на средствата ще бъдат започнати веднага след това“, посочи Петков.

Той подчерта, че направените от правителството промени са дали възможност електроцентралите на въглища да продължат да работят и освен това авангардни технологии като батериите ще влязат в електропреносната мрежа.

btvnovinite.bg

снимка МС

Similar Posts