| | |

Проф. Балтов: Не е ясно какво точно ще се плаща на медиците на първа линия

Не е ясно какво точно ще се плаща на медиците на първа линия. Не получихме точен и ясен отговор от здравния министър. Това заяви в студиото на “Денят започва” проф. Асен Балтов, депутат от ГЕРБ и бивш директор на “Пирогов”.

По думите му плащанията са три вида: Допълнителните възнаграждения в размер на 600 лева месечно за лекари, 360 лева за медицински сестри и 120 лева за санитари трябва да се плащат до края на юни – три месеца след пандемията.

“Оказа се, че така е направен Закона за извънредното положение, че трябва да се промени, за да се платят тези пари. Има осигурени пари в бюджета, но няма правен механизъм, по който да се дадат”, каза Балтов.

Другите допълнителни средства – 1000 лв – не е ясно от къде ще дойдат, каза той. Те се делят между второстепенните разпоредители – РЗИ, центрове за спеша помощ и лечебните заведения, където са медиците на първа линия. Балтов смята, че тези 1000 лв за първа линия ще отпаднат за лечебните заведение, независимо, че продължават да лекуват болни с COVID- 19. Предполага, че през бюджета на МЗ ще бъдат дадени пари на второстепенните разпоредители.

Категорично се знае, че личните лекари от днес не получават допълнителните парите за Ковид, каза още бившият директор на “Пирогов”.

“Прави се опит за създаване на механизъм, така че повдигайки цените на пътеките вътре да влязат тези пари за първа линия. Знае се, че тези 25% ще влязат от 1 януари. Това не подпомага най-зависимите болници, които бяха залети с Ковид през последните 2 години. Оказва се, че болници, които са си работили спокойно, ще получат много повече пари, отколкото държавните болници, които са лекували ковид пациенти”

По думите му от ГЕРБ са предложили да се остави студен резерв, който да компенсира това, което през последните 3 месеца НЗОК отказа да плаща на държавните болници с най-много ковид пациенти.

Проф. Балтов смята още, че ковид кризата не се управлява.

“Абсолютно е оставена на автопилот. Ваксинацията също, независимо, че се обяви нова кампания “Плюс мен”, не забелязвам да има увеличение. Вчера има поставени 50 първи дози. 10.3% от населението е с бустерни дози и по-малко от 30% е с две дози. Премахвайки всякакви мерки при това ниско ниво на ваксинация, тази инфекция постоянно ще се предава. Тя се предава по въздуха, не можем да я скрием”, каза Балтов.

Заяви, че за някои неща подкрепя мерките, но все пак смята, че не трябва още да се отпускаме.

“Дори днес 8.2% от случаите са положителни. Има около 2 000 пациенти в болниците и около 220 са в интензивните отделения. Пандемията свършва, но COVID-19 още съществува. Трябва да имаме лампичка, която да свети, че не всичко е свършило”, каза Балтов.

Смята също, че не трябва да се задължават болниците, които нямат ковид отделения да се занимават с COVID-19. Ако пациентите са намалели, те трябва да се поемат от инфекциозните болници. Останалите болници трябва да се освободят от тази дейност, каза Балтов.

“Притеснително е, че ще продължат да се поддържат такива отделения, което ще доведе до рестрикция на други болни и обезпечаване с персонал, който трябва да се грижи независимо колко пациенти има. Пандемията може да е минала, но инфекцията съществува и трябва да бъдем предпазливи”, каза още проф. Балтов.

bntnews.bg

Проф. Асен Балтов снимка Фейсбук

Similar Posts