| | |

Шефът на Парламента: ГЕРБ създадоха изкуствен казус около дипломата на Андрей Гюров

„Казусът около дипломата на Андрей Гюров е изкуствено създаден. В нито един момент не съм си помислял, че въпрос с диплома за докторска степен от Виенския университет в Австрия може да породи някакво съмнение дали всъщност съответния човек има степента, или не. Бях изненадан по време на изслушването в Комисията по бюджет и финанси, когато този въпрос беше повдигнат от страна на ГЕРБ. За мен няма реален казус”. Това заяви председателят на НС Никола Минчев.

Припомняме, че основните тези на ГЕРБ, са че самата дипломна работа е регистрирана в деня на изслушването и че дипломната работа е от 2005 г., а има цитати от 2008 и 2012 г. в нея.

„Самият Гюров го обясни ясно. В крайна сметка той е написал докторската дисертация през 2005 г, но я е доработвал и актуализирал през годините, в което няма нищо странно, когато говорим за научен труд”, поясни Никола Минчев.

На въпрос защо от ПП издигнаха свой кандидат за шеф на БНБ, Минчев заяви следното:

„ИТН още от 46-я парламент лансират г-н Любомир Каримански за поста, но той не е кандидат на управляващата коалиция. По-скоро това е Андрей Гюров. Виждаме в Гюров едно много подходящо лице за БНБ в този момент. Той има академичната и професионалната подготовка. Работил е в западни институции от банковия и финансов сектор. Има безупречен публичен имидж. Изпълва всички необходими предпоставки да заеме поста в момент, в който България се е насочила към еврозоната. Това, което виждам в него, ме кара да съм спокоен, че ако този човек отиде начело на БНБ, ние ще имаме личност, която ще управлява банковата ни система по един абсолютно честен начин”.

По думите му за момента няма конкретни съмнения и в имиджа на Любомир Каримански. „Появиха се в публичното пространство някои анализи на професионалния му опит до момента”, уточни Никола Минчев.

Относно кандидатурата на Андрей Гюров, Минчев, поясни, че ще разчитат на подкрепата на „Демократична България” и БСП.

„Вече, разбира се, всеки народен представител гласува по свое убеждение и съвест. От ГЕРБ вече веднъж заявиха, че няма да подкрепят никого. На самото изслушване в бюджетната комисия, като че ли клоняха повече към Любомир Каримански, но може би ще видим в последния момент”, коментира председателят на парламента.

Според Никола Минчев казуса около новия шеф на БНБ няма да доведе до разпадане на коалицията.

„Не мисля, че това би довело до толкова сериозна криза, че да падне правителството. Препоръчителният вариант беше управляващата коалиция да излезе с един кандидат, но това не се случи”, поясни той.

Председателят на НС направи коментар и относно това дали България трябва да окаже военна помощ на Украйна.

„Действително въпросът за указване на военна помощ стигна и до парламента. Това ще бъде разгледано от парламентарните комисии, след това ще се стигне до гледане в пленарна зала. В рамките на парламентарната група все още не сме го обсъдили. За момента хуманитарната помощта, която указва България на Украйна, се оценява високо. Г-н Володимир Зеленски изрично ни посочи като страна, която помага. Аз лично съм „за” изслушване на президента Зеленски. Това ще бъде едно безспорно събитие в българския парламент, като разбира се ще отправим покана към него. Дали той ще има възможността да се отзове, вече е отделен въпрос”, категоричен бе Минчев.

nova.bg

снимка Архив

Similar Posts