| | |

Правителството харчи с лека ръка, още не сме разбрали за какво са изхарчени деветте милиарда

Новата оферта за Ф-16 е по-евтина от тази през 2019, точно както предвидихме преди 3 години.

Винаги е ставало въпрос за закупуване на 16, вместо 8 самолета Ф-16. Сега логично идва време за втората половина от поръчката, като процесът започна през август м.г. от служебното правителство.

Няма производител или държава, която да държи подобна техника на склад – затова всеки път тя тепърва започва да се произвежда.

Забавянето на първите 8 самолета с една година е свързано с ковид и веригата от доставки. Същият форсмажор беше използван от Русия, за да забави ремонта на МиГ-29, но не чувам някой да ги критикува.

Правителството трябва да реагира своевременно и да финализира преговорите, за да получим следващите 8 самолета. Предстои да видим какви условия, цени и срокове за доставка ще бъдат договорени. Напомням, че през 2019 в преговорите постигнахме намаление в цената, както и 57 млн. долара бяха поети от американската страна.

Управляващите трябва да създадат поносим разход за данъкоплатците.

Въпреки че хората обедняват, правителството харчи с лека ръка. Почти всяка седмица кабинетът тегли нови заеми и още не сме разбрали за какво са изхарчени деветте милиарда, изразходени в края на миналата година.

Цената на отбранителната авиация винаги е висока, но България вече е взела решение да я развива. За разлика от други оферти за нови самолети (например от Швеция), в тази за Ф-16 има включено въоръжение. Ако то се добави към тях крайната цена е приблизително същата.

от фейсбук профила на Христо Гаджев

Similar Posts