| | | |

Вече ще ни следят законно: Създава се звено за мониторинг и анализ какво се случва в социалните мрежи

Ще създадем звено за мониторинг и анализ за това какво се случва в социалните мрежи и в медийния пейзаж, във връзка с правомощията на Министерството на електронното управление по темата за информационното общество и киберсигурността.

Това посочи министърът на електронното управление Божидар Божанов при изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност за организацията на държавата за противодействие на фалшивите новини, които се прокарват през социални мрежи.

Идеята е да се следи за тенденции, за разпространени определени нагативи, кога се засилват и кога отслабват, да ги свързва със събития в реалния свят и да представя на министерствата доклади за теми, които са свързани с тяхното поле на компетентност, на базата на които те да реагират.

По повод на регулацията на фалшивите новини и дезинформацията, министър Божанов посочи, че държавата не е тази, която трябва да каже кое е истина и кое не е. Той добави, че институциите са в контакт с Фейсбук по темата, но комуникацията е трудна, като трудности срещат и други държави.

Божидар Божанов снимка Архив

Similar Posts