| | |

Европейската комисия дава “зелена светлина” на българския План за възстановяване и устойчивост

Европейската комисия дава “зелена светлина” на българския План за възстановяване и устойчивост. Това заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен от Гранитната зала на Министерски съвет в София на съвместна пресконференция с премиера Кирил Петков.

Тя е на посещение у нас, за да представи оценката на Комисията на Плана за възстановяване и устойчивост на България по линия на NextGenerationEU.

“Българският план е изключителен, почти 60 процента от него са за подкрепа на Зеления преход. Той отговаря на много условия, които са доста високи”, заяви председателят на ЕК.

Фон дер Лайен подчерта, че с нетърпение чака посещението си в Софийския университет.

“Знам, че това е мястото на България, където са върховите постижение на България. Ние говорихме да съчетаем върховите постижения в науката с бизнес сектора, за разработването на продукти, които да създадат пазарна стойност. Знам за иновативни проекти, например сателитната технология. Такива проекти са важни, за да запазим икономиката и обществото устойчиви”, допълни председателят на ЕК.

По думите й, големият план за възстановяване и развитие на обща стойност от 800 милиарда евро е следващата стъпка към това да се преустрои ЕС за следващите поколения.

“В него има три основни стълба – Зеленият пакт и темата за чиста енергия, дигитализацията, инвестиции да направим нашите общества по-силни, устойчиви и конкурентоспособни. Затова днес ЕК дава зелена светлина на България за Плана за възстановяване и устойчивост. Почти 60% от Плана подкрепя зеления преход, това е изключително. Имаме нужда от България в прехода към зелена и устойчива икономика. Декарбонизацията и законообвързващи ограничения за емисията знаем колко са важни. Инвестициите за взаимовръзките с Румъния и Гърция също са изключително важни, за да не бъдем повече зависими от руски газ и въглища, да се диверсифицираме от надеждни източници”, посочи Урсула фон дер Лайен.

снимка Кадър

Similar Posts