| | | |

Решението: Съветът за електронни медии прочете присъдата на Кошлуков

Съветът за електронни медии (СЕМ) не намери нарушения при избора на Емил Кошлуков за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Позицията на медийния регулатор дойде в петък – ден след като председателят на комисията по култура Тошко Йорданов (ИТН) призова регулатора да уволни преждевременно Кошлуков заради потенциална измама.

В детайли, Йорданов се усъмни дали Кошлуков действително е бил програмен директор в партийната телевизия на “Атака” (“Алфа”), преди първото си кандидатстване за генерален директор на БНТ. Оказа се, че депутатът от ИТН е изискал и получил данни от НАП, от които ставало ясно, че Кошлуков е регистрирал договора си за тв “Алфа” в деня, когато я е напуснал, а не както е по закон до 3 дни от назначаването. Това му даде повод да се обърне към СЕМ с привив – “Хубаво е помислите дали не е редно Емил Кошлуков да бъде уволнен предсрочно”.

В петък обаче регулаторът посочи, че след като се запознал с предоставените документи, “не установява факти, които да сочат несъответствие на избрания през 2019 г. генерален директор на БНТ с изискванията на закона”.

Оттам добавят, че “твърдените от Комисията по култура и медии “нередности” са извън правомощията на СЕМ, който не може да разследва истинността на представени официални документи”, добавя регулаторът.

От СЕМ добавят, че въпреки че представителите на регулатора са били изрично поканени да присъстват на заседанието на комисията в четвъртък, те не са могли да изразят позиция, защото им е отказана възможност да изразят становище по поставените въпроси.

В момента комисията на Йорданов е задействала процедура за подмяна на двама членове на СЕМ, излъчени от парламента.

standartnews.com

снимка СБЖ

Similar Posts