| | | |

Гешев: Под лозунга “Съдебна реформа” политиците разбират уволнение на главния прокурор

Истината е, че българските политици не се интересуват от съдебна реформа, а под лозунга “Съдебна реформа” разбират уволняване на главния прокурор.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев в предаването “Офанзива” по Нова нюз. За разлика от предишните му гостувания, този път той участва на живо в студиото и говори близо 40 минути.

Последните година и половина – две всичко в България беше политика. Съдебната реформа интересува не повече от 4-7% от българските граждани, заяви Гешев.

И добави: Достигната е една критична точка и след нея има опасност за върховенството на правото и правата на гражданите. Налице са тревожни тенденции.

Главният прокурор предупреди, че напоследък се “атакуват не само магистратите, но и техните семейства и приятели”.

За разлика от Италия българската прокуратура не беше подкрепена от държавата в борбата с мафията, смята главният прокурор.

Той отново повтори, че никой не е очаквал, че специализираните структури ще постигнат тези резултати. “Няма от какво да се притесняват прокурорите, защото работят в интерес на българските граждани”, каза още главният прокурор.

Гешев припомни, че след промяната в конституцията през 2016 г., иницирана от Христо Иванов, който тогава е бил министър в правителството на Бойко Борисов, а в самото правосъдно министерство е работила настоящата министърка Надежда Йорданова, българският главен прокурор е административен ръководител, той не се занимава с конкретни дела.

Според Гешев сме “превърнали механизма за сътрудничество във вътрешнополитически инструмент”.

“Връщаме се към нива на престъпността от 90-те години”, смята обвинител №1.

“Единственият човек, който ме ръководи, е жана ми”, пошегува се той. Според него ефектът от закриването на специализираното правосъдие ще е, че ще бъдат отблокирани замразените 3 млрд. лева. “Единствено интерес ще има мафията и т.нар олигархия. Тези структури са ефикасни, искаха анализ, но никой вече не го търси, осъдителнте присъди са окала 97%.”, припомни Гешев.

Той добави, че правосъдната министърка не могла да му каже какво лошо има в това да подариш Йовков и Вазов, а тя твърдяла, че това било враждебно и агресовно поведение към неправителствена огранизация. (Това е един от аргументите за искането за неговото отстраняване – б.р.)

Няма връзка между фактите и твърденията, каза той по повод на искането на Надежда Йорданова. Не ме притеснява нищо в искането на г-жа Йорданова, добави Гешев.

По казуса “Жоси” препоръча всички българи да прочетат искането на правосъдния министър и неговите отговори, които са на страницата на ВСС.

“Единственото вярно е, че баща ми се казва Стоимен Гешев. Не е придобил дялове, евентуално става въпрос за придобиване на два дяла за 100 лева. Той след няколко дни ще навърши 83 години.”, каза Гешев.

И добави: ГДБОП проверява това нещо, официално не проверява магистрат, защото няма право, магистратите се проверяват от КПКОНПИ, МВР го изпраща със становище, че няма престъпление. Тази справка отива към Министерството на правосъдието. За първи път виждам, че МВР се занимава с Етичния кодекс на магистратите”, каза още Гешев.

“Тук не става въпрос за принципи, а искат да тормозят възрастен човек, това е незаконно, това е тенденция не само спрямо главния прокурор, а спрямо българските магистрати”, каза още обвинител №1.

“Не отговарям на г-н Рашков, защото иначе по цял ден трябва да обяснявам. Корупцията е в действащата власт”, обясни Гешев и даде примери за разследвания срещу министър, зам.-министър, действащи лица.

“Къде виждате чадър? В обвинение на министър, на зам.-министър?”, попита той.

Теоретично мога да кажа, че не може да няма корупция, защото навсякъде по света има, така отговори той на въпрос дали и сега има корупция.

По повод казуса “Борисов” обясни, че не е коректно да се изкаже, по закон няма и право на това.

“Две неща са ясни – едното спорно, другото е безспорно. Спорно е дали е имало неотложност, безспорно е, че е извършено от некомпетентен орган. Това означава да дойдат тук и да ви арестуват от фонд “Земеделие””, каза още Гешев Той разбрал, че се работи активно, защото предишните разпити нямат правна стойност.

За разпита на Васил Божков по видеоконферентна връзка

“Политическо невярно клише е твърдението за видеоразпита на Васил Божков. Обвиняем не можа да бъде разпитан по видеоконферетна връзка, преди да ми се предяви обвинението. Имам искрено съмнение, че ще бъде разпитан. Просто няма такава практика не спрямо България, а спрямо страни от ЕС и САЩ”, обясни Иван Гешев.

И добави: Не ми е известно ОАЕ да са дали отговор, съмнявам се, че ще дадат. По делото в Специализираната прокуратура не може да бъде разпитан. Най-вероятно ОАЕ няма да отговорят”, прогнозира той.

По отношение на заплахата срещу прокурора Ангел Кънев каза, че не би желал да коментира. “В резултат на нападението, на което е подложена съдебната власт, се случва това. Това е всекидневие за Специализираната прокуратура, времето е рай за престъпността. Налице е персонален натиск върху магистрати. Тъжното е, че е опасно за всеки български гражданин, защото утре може да е всеки. Това е проблема. Прокуратрата е последната заплаха пред беззаконието”, каза той.

За списъка с над 100 дела, за които Рашков казва, че са смачкани в досъдебната фаза, припомнии, че “всяко дело се ръководи от конкретен прокурор, всяко дело има конкретен наблюдаващ прокурор. Това е поредна атака, някой се обърква, че едва ли не прокуратурата трябва да съдейства на МВР, а е обратното. Прокуратурата няма задължение да се отчита на МВР. По тези случаи се работи”.

За “Хемус” – “известно е на всички, че се разследва в МВР и в един момент се казва: Този случай е смачкан, значи министърът не знае какво се случва в собственото му министерство”.

За записите от камерите в МС “призовавам българските политици да говорят по начина, по който говорят техните колеги в Германия и Франция. Не ми е известно защитени свдетели да имат законово основание да влизат в МС. Контактна точка на Европейската прокуратура МС е от 17 март, за 6 дни попитайте Европейската прокуратура дали има подаден сигнал, най-вероятно ще се окаже, че няма нито един. Единствено е сигурно, че по закон защитени свидетели не може да влизат и няма подадени сигнали”.

“Защитен свидетел” – терминът се употребява политически. Всеки български гражданин може да отиде в офиса на делегираните прокурори, може и по имейл. Може да се окаже, че в този период от 6-7 дни не подаден нито един сигнал. Категорично тези записи не са необходими заради европейската прокуратура, не е работа на изпълинтеланат власт да преценява работата на прокуратрата.

За сигнала срещу Асен Василев – отдавна не се образуват дела срещу конкретни лица, а по конкретни престъпления.

“Не са направени предложения за имунитети когато се направят ще спазя закона”, каза той.

За механизма съдия да разследва главния прокурор – противоречи на конституцията, целта е да се отстрани персоната главен прокурор. “За да се случи това нещо, трябва Велико народно събрание, но не би ме изненадало да се приеме такъв закон”.

За руските шпиони – става дума за защита на националните интереси.

“Акцията в Президентството беше извършена в пълно спазване на закона, макар и да изглежда непремерена. Подкрепям всичко, което е законосъобразно”, заключи Иван Гешев.

24chasa.bg

снимка Кадър

Similar Posts