| | | |

Путинисти в парламента са представителите само на две партии и то не от водещ характер

Цветана Андреева, фейсбук

Нинова, Костадинов и Радев са овластени единствено защото евроатлантиците са разединени

От хода на останалите зависи България да не е в европейската „фантастична четворка“ на Владимир Путин.

Путинисти в парламента са представителите само на две партии и то не от водещ характер. Въпрос на политическа далновидност и воля е те да бъдат изолирани от важните за държавата решения.

Нинова не е нито в качествено превъзходство, нито в политическо такова, за да има диктуваща позиция. Едва ли ще напусне правителството, защото в противен случай ще загуби не просто управлението, а и властта в партията си.

Костадинов и цялата площадна енергия на „Възраждането“ му не могат да вдигнат дори 2% над обичайните си резултати. Определено нямат влиянието на решаващ фактор дори сред опозицията.

И тук идва сянката на най-силния прокремълски авторитет в българската политическа система – президента.

Само че той е в институционална невъзможност да взима и влияе над решенията на НС и МС. Още повече, че рухва голяма част от фалшивата му харизма на атлантик. В момента, в който Радев загуби ореола на натовски генерал и се превърна в защитник на Путинова Русия подкрепата за него ще ерозира . Вероятно не драстично, но достатъчно, за да не е легитимен говорител на част от десните избиратели, които го подкрепиха като уж острие на промяната.

Доказателство за политическата несъстоятелност на кремълските нагласи на президента и екипа му е, че евентуалната нова партия на Радевия любимец Стефан Янев няма да получи фундаментална подкрепа, която да промени политическите баланси. Вероятно е Янев да получи 5-6% на следващи избори и то, като откъсне част от електората на другите партии, гравитиращи около Радев.
Очевидно това се знае в президентството и затова учредяването на проекта на Стефан Янев се бави и не е на дневен ред.

Извън парламента също има „евразийски“ тип националисти, симпатизиращи на Путин, но поради този абсурден факт те бяха удавени в блатото на „Възраждане“. Радикалната Путинова петолъчка днес е Костадинов.

Извън парламента има много повече хора и партии с демократични нагласи, които не можаха да се идентифицират с битката между ГЕРБ и ДБ. Те са политически ангажирани групи и лидери, хора със силни и ясно разпознаваеми демократични позиции.
От месец ситуацията в Европа и региона ни е различна.

Войната срещу Украйна принуждава всички партии да се предефинират в контекста на новото разделение: Евразия на Путин или Демократична Европа.

В тежък момент като настоящия евроатлантиците не е нужно да се харесват. Достатъчно е да се преодолеят взаимно, за да изградят дори и моментно стратегическо мнозинство в името на голямата цел – да не допуснат България да бъде изолирана от действията на демократичния свят, така както Путин изолира Русия.

Такова парламентарно мнозинство ще съответства на политическите нагласи на десните електорати и очакванията на над 70% от обществото. Таково мнозинство е съвсем възможно. То ще е стратегическо, не управленско.
То може да вземе решения за подкрепа на Украйна и да сложи край на натрапената и опасна концепция на „червен пацифизъм“ и „пропутински неутралитет“. Страхът, че електоратите няма да разберат такова съюзяване не е реален, защото на площада излизат заедно всички демократи – те вече са обединени по отношение на подкрепата за Украйна.

Тяхното огромно разочарование ще е, ако лидерите им не отговорят на очакванията и позволят България да се нареди във „фантастичната четворка“ на Владимир Путин.

снимка Архив

Similar Posts