| | | |

Беднотия: Правителството опразни хазната и остави държавата без резерви

Корнелия Нинова се направи, че не знае колко е фискалния резерв на държавата, чиито министър на икономиката е! Посъветва медиите да поискат информация по ЗДОИ от МФ, тъй като ГЕРБ си служели със спекулации. На което от ГЕРБ отговориха, че информация по ЗДОИ е публична и публикуваха справката

Правителството е докарало хазната до практическо дъно и при едно извънредно обстоятелство, разходът ще трябва да се финансира от онези средства във фискалния резерв, които имат специално предназначение и на тях не трябва да се посяга. Това показва картината към края на работния ден в четвъртък 7 април.

Официалната информация е следната. На 28 февруари фискалният резерв е 9.9 млрд. лв. През март има дефицит от 480 млн. лв. (по предварителни данни), което значи, че ако няма операции по държавния дълг, резервът трябва да е 9.4 млрд. лв. към 31 март. През месеца обаче държавата погасява 2.5 млрд. лв., което свива резерва до 6.9 млрд. лв. Пак към края на месеца депозитът на правителството в БНБ е бил 6.2 млрд. лв., което предполага 700 милиона по сметки в търговските банки.

Седмица по-късно, на 7 април, правителственият депозит в БНБ е бил 4.7 млрд. лв. и това е огромната част от фискалния резерв. (непропорционално по-малка е на разплащателни сметки в търговските банки, но не се знае колко). Над 4 млрд. лв. от депозита обаче са т.нар. „резервирани пари“ на Сребърния фонд, Фонда за извеждане от експлоатация на ядрени мощности и Учителския пенсионен фонд, и като се извадят тези средства, оперативната ликвидност на държавата се оказва силно ограничена.

По-точната представа може да се добие като се вземат предвид наличностите по единната сметка. Това е ежедневният отчет, който показва общата ликвидност на всички държавни институции – правителство, радио, телевизия, висши училища и т.н. Оказва се, че отново към 7 април, в нея е имало 568 млн. лв., което е една от исторически най-ниските стойности на този показател.

Частично това е резултат на плащанията на пенсиите, които се случват именно в първите 10 дни на всеки месец. По-същия начин, както във втората седмица средствата рязко намаляват, така в третата рязко се увеличават, заради внасянето на събрания ДДС.

Самото мерене на фискалния резерв към произволен ден от месеца е силно спекулативно, но в случая отдалеч ства ясно, че има спад в ликвидността, който може да се запълни само с нов дълг, рязък скок на приходите, или значително орязване на разходите. И докато бюджетните операции не могат да се коригират без актуализация, остава единствено тегленето на заеми.

Допускането на подобно изтъняване на финансовите буфери е много лош сигнал и показва безотговорното отношение на изпълнителната власт, която излага публичните финанси на уязвимости. Например, още днес държавата може да бъде изнудена от пазарите за още по-високи лихви по новоемитирания държавен дълг.

Аксиоматичното правило, преподавано във втори курс по „Финанси“ е, че ритмичността на входящите парични потоци на една фирма трябва да бъде с по-къса честота от тази на изходящите, а ако условията не го позволяват, трябва да се теглят оборотни заеми. В противен случай, колкото и добър да е продуктът ви, ако не можете да си платите дълговете, сметките и заплатите, защото парите от клиентите ще дойдат някога, просто фалирате.

Необяснимо е и защо финансовото министерство пропусна първите два месеца на годината да изтегли голяма емисия външен заем, допускайки рязкото плащане на 9 милиарда в края на 2021 г. и погашенията по външния дълг от този март да изтънят фискалния резерв. Подобна безотговорност прояви първият финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков през пролетта на 2011 г. и на 2013 г. За кратък период подобна ситуация имаше и по-време на коронакризата.

Големият проблем е, че когато грешните решения, започнат да се повтарят, а уроците упорито не се научават, глупостта спира да бъде обяснение за загубите и изникват съмнения за нещо много по-страшно.

trud.bg

Similar Posts