| | |

Всички се притесняват, че коалицията щяла да се разпадне – няма никакви шансове

Никой не иска в момента да взима властта, защото трябва да извади горещите кестени от огъня – инфлацията, безумните цени, това което се случва в Украйна. Включително и ГЕРБ не са готови да я поемат. Радев, който харесваше да има служебни кабинети, страни в момента. Да може тези млади хора до края на годината да придобият опит и да си отидат там откъдето са дошли, само знания от Харвард не стигат

Напрежението в управляващата коалиция расте, като този път страстите се разгорещиха заради избора за гуверньор на Българската народна банка, така и във връзка с позицията на страната за еврочленството на Република Северна Македония. Все още нерешен остава и въпросът с предоставянето на военна помощ на Украйна.

“В настоящата ситуация беше правилен ход изтеглянето на кандидатурата на Гюров за управител на БНБ. “По-умният отстъпи” не знам дали е удачна фраза, но избягването на конфликт минава през подобен компромис. Като за първо действие за разрешаването на конфликта, това беше добро решение. Оттук нататък трябва решение дали ще има подкрепа за Каримански”, коментира политологът Георги Проданов в студиото на “България сутрин” по Bulgaria On AIR.

Той обаче не вижда на този етап обща кандидатура на управляващата коалиция.

“Не е невъзможно Каримански да бъде бламиран и също да се откаже в последния момент. Нещата минават не толкова през конкретния човек, а към това коалицията да се научи да взима решения в екстремни ситуации. Тяхната неопитност е основният им проблем. Не виждам друг начин нещата да започнат да се случват по-подредено при липсата на ясен център, който да налага решения, както беше при предишното правителство. Другият вариант е взимането на задкулисни решения. Този тип нестабилност в коалицията изглежда по-мотивираща от стабилността в предишната управляваща коалиция”, добави политологът.

Проданов подчерта, че хоризонтът на коалицията е свързан с бързо вземане на решения. Но е убеден, че никой от коалиционните партньори няма да направи крачка към разпадането на коалицията.

“Коалицията е мотивирана от собственото си оцеляване, въпреки всякакви други заявки. БСП е преживяла толкова промени на позициите си, че очаквам всичко там. Нинова има склонност към еднолично взимане на решения”, заяви Проданов.

Според пиар експерта и писател Нидал Алгафари и Любомир Каримански трябва да оттегли кандидатурата си за управител на БНБ.

“Явно е, че има много голям проблем, който не могат да разрешат. Това означава, че се е оттеглил един не лош кандидат. Но ако както се твърди, Каримански е бил забъркан в миналото в някакви неща, и изведнъж го изберат с гласовете на опозицията, ще станем за смях. Единият като се оттегли, беше редно и другият да го направи”, коментира Алгафари пред Bulgaria ON AIR.

И той добави, че не вижда реална възможност за разпадане на коалицията.

“Всички се притесняват, че коалицията щяла да се разпадне – няма никакви шансове. БСП са наясно, че при следващи избори ще изпаднат много надолу, както и хората на Слави Трифонов. “Продължаваме промяната”, заяви пиар експертът.

И добави, че никой в момента не иска властта, дори и бившите управляващи от ГЕРБ.

“Никой не иска в момента да взима властта, защото трябва да извади горещите кестени от огъня – инфлацията, безумните цени, това което се случва в Украйна. Включително и ГЕРБ не са готови да я поемат. Радев, който харесваше да има служебни кабинети, страни в момента. Да може тези млади хора до края на годината да придобият опит и да си отидат там откъдето са дошли, само знания от Харвард не стигат”, добави Алгафари.

blitz.bg

снимка Кадър

Similar Posts