| | |

Шефът на НАП Румен Спецов погва Корнелия Нинова

Шефът на НАП Румен Спецов готви специална офанзива срещу шефката на БСП Корнелия Нинова заради огромни задължения към държавата. Става въпрос за общо близо 1 милион лева, неплатени пари към хазната, за миналата и по-миналата година, които продължават да се трупат на сметката на “Позитано” 20, докато в червената каса средствата драматично са намалели през 2021-а

От справката за задълженията става ясно, че Нинова не просто не плаща осигуровки, а не погасява и предишните. Става въпрос за вече 616 хиляди лева, натрупани към дължимите такси са на хора от апарата в централата, както и на журналистите и операторите от БСТВ. Не е ясно дали се покриват здравните вноски, но по данни от предишни години е имало “дупки” и при тях, а при 3 броя неплатени такси към НЗОК, служителят губи права.

“Изплащат се осигуровки, единствено когато на някого се налага да се пенсионира, реши да напусне, бъде съкратен или излезе в болничен”, разкри апаратчик пред Lupa.bg. Самият той, стреснал се от данните в годишния отчет, е решил да провери дали всички суми по неговото лично салдо са били внесени, както и дали няма проблем с вноските по втория пенсионен стълб.

Освен непогасените осигурителни средства, министърката на икономиката и вицепремиер дължи чрез партията си и 180 хиляди лева за данъци – за сравнение през 2020 г. те са били под 100 бона.

В същото време хазната на партията е намаляла с 647 хиляди лева за една година (и от касата като налични парични средства, и от депозитите – б.р.). На “Позитано” предполагат, че топенето се дължи предимно на трите кампании за парламентарните избори и едната – за президент.

Според информаторите ни обаче парите на БСП не се управляват така, че да се оптимизират разходите в период на инфлация. А напротив, трупали се огромни суми към различни доставчици, включително за парно и вода. Припомняме, че централата многократно през годините се е озовавала на студено в зимните месеци заради неплатени фактури към монополиста “Топлофикация”.

Апаратчиците негодуват и срещу факта, че всички документи за приходи и разходи се разписват директно от Нинова и назначената от нея главна счетоводителка Мария Димитрова. “Не знаем и как е избран независимият одитор, защото Националният съвет на БСП не е участвал в процеса”, добавят запознати с финансовите неразбории в самата партия.

За сметка на колосалните задължения, БСП все още разполага със сериозен актив от сгради и коли. Само зданията, нейна собственост, са оценени на стойност над 1,1 милиона лева, а автомобилите – за над 700 хиляди. В тази сума обаче по информация отвътре, се включвала оценката и на дарените от депутати и техните колеги в ЕП лимузини, които се ползват само при нужда, но не стоят паркирани край “Позитано”.

lupa.bg

снимка Архив

Similar Posts