| | |

„Белингкет“: Имаме доказателства за заплащане на български медии от Кремъл

„Имаме доказателства за намеса в български медии, плащане от страна на руското правителство и представители на руските спецслужби на български медии за публикации, които представят Украйна в негативна светлина. Предстои да публикуваме разследването тези дни“.

Това заяви в “Тази сутрин” журналистът Христо Грозев от разследващото издание „Белингкет“.

„Нямам представа какво става в България в отношенията между правителството и руското посолство, а също така виждаме, че Русия няма силна реторика по отношение на България, така че може би има някаква договореност“, каза Грозев.

По думите му вследствие на многобройните случаи на гонене на руски дипломати от Европа, като последния такъв случай е във Франция, агентите на Кремъл са намалели значително.

“Присъствието на руски шпиони в дипломатическите мисии е известно в повечето европейски страни”, отбеляза Грозев и посочи, че например във Виена е имало около 20 агенти.

В последното си разследване „Белингкет“ установи, че част от ръководителите на Федералната служба за сигурност на Русия са арестувани.

„Ние от няколко седмици разследваме една група вътре в ФСБ, която се е занимавала с дестабилизацията на Украйна още от 2014 г., а в рамките на това разследване колега Андрей слабаков, който има чудесни връзки със спецслужбите в Русия, получи първоначално информацията, че техният шеф, на тази група, е арестуван и е под домашен арест. Ние първоначално не повярвахме, опитахме се да се свържем с него по телефона, който имахме, но той беше изключен, а по-късно получихме потвърждение от други източници също в специалните служби, че той наистина е арестуван и преди два дни стана ясно, че всъщност той е преместен от домашен арест. Покрай това почнахме да звъним на останали членове на тази група, която се занимава с Украйна, и от техни роднини разбрах, че част от тях също са арестувани“, разказа Грозев.

По думите му тези действия на Кремъл показват, че „от една страна може да се говори за прехвърляне на отговорността (за провала на операцията в Украйна), а от друга страна за отмъщение за разочарование, тъй като това е именно тази група, която дълги години бе убеждавала, че Украйна е готова за инвазия, че Украйна е слаба, че армията ѝ е слаба, че населението е готово да приеме руските, така наречени, освободители. И всичко това се оказа химера, а Путин е много отмъстителен човек“.

Грозев отбеляза, че ротации се наблюдават и сред военните, които командват руските войски в Украйна. Завчера за командващ е назначен генерал Дворников, който има опит от войната в Сирия.

По думите му загубите на руските сили са огромни – 8% от всички танкове и 17% от изтребители. За да се попълнят загубите от жива сила, се свикват хора, които не са на активна служба от 2021 г.

През следващите четири дни ще видим големи атаки срещу Харков и Мариупол. Путин иска двата града да паднат в ръцете на руските сили преди 9 май – Денят на победата, прогнозира Грозев.

Според него много важен е въпросът дали ще се докажат информациите за използване на химически оръжия от руската армия, защото това ще принуди западните сили да предприемат нови мерки срещу Кремъл.

btvnovinite.bg

снимка Кадър

Similar Posts