| | | | |

БНР наказа водещия с прокремълските опорки и пропаганда

Програмният съвет на БНР разгледа изданието на предаването “Политически НЕкоректно” с водещ Петър Волгин, излъчено на 10 април в ефира на програма „Хоризонт“. Програмният съвет единодушно реши, че с действията си г-н Волгин е нарушил Правилника за редакционната дейност на БНР и Етичния кодекс на служителите на БНР. В резултат на това, на г-н Петър Волгин е наложено дисциплинарно наказание съгласно трудовото законодателство, съобщават от Радиото.

Ръководството на Българското национално радио категорично се разграничава от всеки опит за провокиране на насилие и неговото оправдаване или одобрение, както и от всеки опит за дезинформация и разпространяване на фалшиви новини. И налага наказание на водещия Петър Волгин заради дезинформация на слушателите. Повод за мъмренето стана последното предаване “Политически НЕкоректно”, в което гост бе лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов. В студиото прозвуча фалшивата новина, че националисти от Украйна са обсадили кораба “Царевна”, чийто екипаж едва днес бе евакуиран от пристанището край Мариупол.

“Категорично заявяваме, че всяко нарушаване на закона, професионалните стандарти и етичните норми в програмите и платформите на обществената медия ще бъде санкционирано. Същевременно няма да бъде допуснато вмешателство в работата на журналистите в общественото радио, в това число сваляне от ефир на водещи под външно давление. Подобни решения ще се вземат само след задълбочен анализ и професионален диалог”, уточниха в позиция от обществената медия.

Волгин ще трябва да плати солена глоба и последно предупреждение за уволнение.

снимка Архив

Similar Posts