| | |

БСП излезе с декларация кога ще разтурят коалицията

БСП излезе с декларация от трибуната на парламента заради по-ранните обвинения, дошли от страна на ПГ на “Възраждане”, че участва в даването на военна помощ за Украйна чрез вицепремиера Корнелия Нинова.

Депутатът от левицата Кристиан Вигенин обяви: “Българското правителство полага действия да запази вътрешната стабилност на фона на война… Има политически формации, които вместо да помагат за консолидиране на обществото, създават напрежение и дълбаят разделителни линии, но от това страната става по-слаба.”

“БСП има ясна и последователна политика по отношение на войната и мира. БСП подкрепя помощта за Украйна под всички форми, без оръжия и боеприпаси. Ние сме благодарни на партньорите ни, че досега се съобразяват с тази разумна и отговорна опозиция, смятаме че е в интерес на България да подхожда умерено и предпазливо. Ако позицията бъде променена, сме готови да ревизираме участието си в правителството, обясни Вигенин. Припомняме, че малко по-рано стана ясно, че първото заседание на външна комисия, което трябваше да разгледа предложенията на ДБ и ГЕРБ, внесени преди седмици в НС, за подпомагане на Украйна бе отменено.

Той анализира и обвиненията за ЕК – от там решиха да представят военна и хуманитарна помощ, само част от средствата са за военни доставки, България не плаща за военни и оръжия за Украйна, категорични са от БСП.

“От България не е излязъл нито един куршум за Украйна, нито доставка на оръжие или военна помощ, депутат от БСП няма да даде подпис, министър няма да постави подписа си”, категоричен бе Вигенин.

Призоваваме темата да се свали от обществения дебат и правителството да предложи цялостен пакет за Украйна – да е полезен за нас, да участваме в дискусиите за възстановяване, където има преобладаващо българи, да се помисли за финансова помощ за българския район Тараклия в Молдова, където има бежанци… и да има облечен общ финансов план, посочи още депутатът от БСП.

снимка Кадър

Similar Posts