| | | | |

Министър Борислав Сандов призна за екобомба край Варна

Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов призна, че опасният товар (3300 тона урея, вид азотен тор) на турския кораб „Вера Су“ е предизвикал замърсяване на Черно море. Закъсалият плавателен съд престоя над месец в морето край „Яйлата“, след което беше извлечен до Варна.

„По време на спасителните действия и от засядането на „Вера Су“ имаше замърсяване. То не беше значително с оглед мащаба, който можеше да предизвика екокатастрофа. Видяхме много пропуски в координацията между институциите. Истинските размери на замърсяването ще стане ясно в рамките на тазгодишния мониторинг на Черно море: дънна фауна (ихтиофауна), флора, цъфтеж на водорасли

Той добави, че товарът на кораба е преместен в цистерни (дви композиции с общо 13 вагона), които се съхраняват на две места.

„За съжаление част от цистерните с уреята са ползвани за нефтопродукти. Това значи, че целият товар не може да се използва за нуждите на селското стопанство. Това е отпадък, който трябва да бъде унищожен. Очакваме документите от ИА „Морска администрация“ да стигнат до екоинспекцията във Варна. Товарът трябва да се обезвреди, това включва именно унищожението му“, посочи още екоминистърът.

Сандов обаче не спомена как и кога ще се случи това. Очевидно край Варна благодарение на служебното и редовното правителство „Петков“ цъка екологична бомба.

Автор: Борис Проданов, „ВАРНА новини“

снимка “Да запазим Корал”

Similar Posts