| | |

Османи: Има документ за отношенията ни с България, чакаме отговор от София

„Да, има такъв документ, който сме склонни да приемем, но докато не получим отговор, че е приемлив и за Република България, смятам, че не са налице предпоставки да мога да информирам депутатите и обществеността, тъй като той може да бъде отхвърлен и да няма нужда от подобен акт”. Така коментира Османи относно възможен договор с България

В момента, в който имаме съгласие по който и да било документ, който може да послужи за основа за споразумение с България, преди да се положат подписите върху него, ще дойдем и ще информираме депутатите и обществеността. Това заяви днес по време на пресконференция министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи.

Той подчерта, че все още не може да каже, че има договор между двете страни по отношение на документ, който трябва да бъде всеобхватно решение за всички различия с България.

„Да, има такъв документ, който сме склонни да приемем, но докато не получим отговор, че е приемлив и за Република България, смятам, че не са налице предпоставки да мога да информирам депутатите и обществеността, тъй като той може да бъде отхвърлен и да няма нужда от подобен акт”, изтъкна Османи в отговор на въпрос относно възможен договор с България.

Попитан дали спирачките за решение са коалиционните партньори на българския премиер Петков, Османи каза, че е неправилно да се коментира вътрешната динамика в България.

„Знам, че смятат да приемат решението и в Народното събрание. Разбира се, за да мине в парламента, всички коалиционни партньори трябва да подкрепят това решение. Ако това означава нещо, но не мисля, че е редно да коментирам отношенията в България. Надявам се, че в този момент е необходимо стратегическо лидерство. Време е за стратегически решения в ЕС, в региона”, каза Османи.

Що се отнася до това дали има изменения в политическата част, той каза, че ежедневно общува с министъра, а премиерът Ковачевски с българския премиер.

„Ще повторя оценката: Има постигнат напредък относно това как да се преодолее този въпрос.

Попитан за реакцията на българския външен министър Теодора Генчовска, Османи заяви, че не желае да коментира вътрешнополитическите различия в България.

„Ние контактуваме с българското правителство и не сме приемали никога да водим паралелни разговори с различни представители на властта в България. Ние разговаряме с българското правителство и наистина тя трябва да реши дали може да постигне единодушие по което и да е решение”, каза Османи

faktor.bg

снимка МС

Similar Posts