| | |

Каримански: Разбрах, че преследването на сметката е по-важно от продължаването на промяната

Депутатите отхвърлика кандидатурата му като гласуваха 235 души, от които “за” бяха 59 депутати, “против” – 36, а 140 се “въздържаха”.

Разбрах, че преследването на сметката е по-важно от продължаването на промяната. Това каза Любомир Каримански, след като депутатите отхвърлиха кандидатурата му за управител на БНБ.

“Голяма част от тези, които не гласуваха за мен, в личен разговор ми казаха, че ме подкрепят и поради политически решения, при обмяната на постове в коалиция, няма да могат да гласуват така, както биха искали да гласуват. Получих голям и мъдър политически урок. Не контролът над парите на България, а знанието е незаменима ценност. Точно това се надявах, че ще бъде разбрано. Но накрая знанието получих аз, не вие, народните представители. Искрено благодаря за този урок”, добави още той.

„Твърдеше се, че съм почтен и работлив. Почти една година от съвместното ни пребиваване в тази зала. Изглежда съм бил такъв, когато два пъти през бюджетната комисия минаха бюджетите на България. Положих всички усилия и проявих една несправедливост към хората, опазващи културната памет на България, каквито без съмнение са културните работници. Да бъде поне частично коригирана тази несправедливост. Устоях независимата си позиция на свободен човек, който може да предложи и отстоява позиция, въпреки коалиционните партньори”, каза още той.

„Оказа се, че съм със спорна репутация чак след това обаче – интересен урок. Твърдеше се, че 60 млн. от бюджета по грешка на Финансовото министерство са отишли към фирми, за които е заинтересована опозицията. Днес разбрах, че това не е било грешка – добър урок. Твърдеше се, че разчитам на ГЕРБ и ДПС, когато останах сам в надпреварата. Но никой не пресметна, че се разчита на тях, още в момента, когато издигнеш втори кандидат. Иначе сметката не излиза – странен урок”, допълни Каримански.

„Твърдеше се и продължава да се твърди, че българските банкери не стават. Нали така? До този избор колегите бяха спестили това свое мнение, просто не знаех, че това е така. Бих го нарекъл добър урок. Забележително беше, че нямаше помия срещу мен, докато само аз бях анонсиран кандидат. Не е ли странно. Първите шепи кафява течност полетяха час-два, след като процедурата за внасяне на кандидатури приключи и станахме двама. Удивително съвпадение, но все пак – добър урок”, заяви още той.

Similar Posts