| | | |

Извънредно! Забраняват достъпа до българските пристанища на кораби, плаващи под руското знаме

От 00.00 часа на 16 април 2022 г. достъпът до българските морски и речни пристанища е забранен за всички плавателни съдове, регистрирани под руско знаме, както и за всички плавателни съдове, които са променили своето руско знаме или регистрация към знамето или регистъра на която и да е друга държава след 24 февруари 2022 г. Това съобщават от пресцентъра на Изпълнителна агенция “Морска администрация”.

Забраната се въвежда на основание от Регламент (ЕС) 2022/576 на Съвета от 8 април 2022 г. за изменение на Регламент (ЕС) № 833/2014 относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна (ОВ L 111/1 от 8.4.2022 г.).

Подробна информация относно ограничителните мерки по отношение на Руската федерация е достъпна в рубриката „Нормативни актове“, раздел „Право на Европейския съюз“, подраздел „Ограничителни мерки“, на електронен адрес: Ограничителни мерки.

Подобни мерки бяха взети и в Румъния, както и по-рано и в Белгия.

От 17 април румънското правителство забранява на кораби под руски флаг да влизат в пристанищата на страната, съобщи румънската морска администрация, цитирана от агенциите. Оттам казаха, че ще бъде забранено влизането на „всеки кораб, регистрирани под руски флаг след 24 февруари 2022 г., включително кораби, които смениха руския флаг със знамето на която и да е друга държава или промениха регистрацията си в Русия с регистрация в която и да е друга държава“.

Само кораби, които се нуждаят от помощ и място за убежище, ще могат да влизат в пристанищата на Румъния. Освен това ще бъде направено изключение за кораби, които се нуждаят от аварийно спиране. Ограниченията няма да засегнат превозните средства, превозващи различни видове изкопаеми горива до ЕС, включително газ, нефт и нефтопродукти, титан, алуминий, мед и никел.

По-рано подобно решение беше взето и в Белгия.

На 9 април беше публикуван петият пакет от санкции срещу Русия. Новият набор от ограничения включваше забрана за закупуване, внос или трансфер на въглища и други твърди изкопаеми горива в ЕС, както и забрана за предоставяне на достъп до пристанища на ЕС за кораби, регистрирани под руски флаг.

dariknews.bg

снимка Архив

Similar Posts